Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Περί άρθρων και 'Αρθρου'

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Ένα ενδιαφέρον ποστ από τον Αστέρη Μασούρα εδώ.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 10:51 π.μ. 2 Επι-κρίσεις  

Αν στα μπλογκ μπει εισαγγελέας...

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Οι εφημερίδες που χωρίς άδεια δημοσιεύουν κείμενα από διάφορα ιστολόγια είναι η μία όψη του νομίσματος.
Αν το παιχνίδι της νομικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων χοντρύνει, ή αν κάποια ιστολόγια αρχίσουν να αποφέρουν χρήμα (μέσω διαφήμισης) αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των κειμένων, τραγουδιών, βίντεο και φωτογραφιών που κατακόρον και χωρίς άδεια χρησιμοποιούν όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά ιστολόγια, ζητήσουν τα ρέστα.


Εκτός από το ηθικής τάξεως θέμα (: πως διεκδικούμε το ίδιο δικαίωμα που κατά κόρον παραβιάζουμε) υπάρχει κι ένα ζήτημα άγνοιας.
Νομίζω ότι η πλειονότητα αγνοεί ότι εκτός από τη μουσική και το βίντεο (που η βιομηχανία της διασκέδασης και του θεάματος μας έχει κάνει πασίδηλο ότι έχουν δικαιώματα) και οι φωτογραφίες και τα κείμενα που αναδημοσιεύουμε έχουν δικαιώματα.

Ειδικά για τις φωτογραφίες θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς την ταχτική, όχι της αντιγραφής, αλλά της 'σύνδεσης', εισάγωντας φωτογραφία από απομακρυσμένη τοποθεσία.
Και σ' αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα γιατί επιβαρύνεται ένας ξένος σέρβερ χωρίς να παίρνει πίσω κάποια επισκεψιμότητα.

Όσον δε αφορά τα κείμενα που προέρχονται από βιβλία, μεταφράσεις ή έντυπα, αν πρόκειται για κείμενα όπου οι συγγραφείς τους έχουν αποβιώσει 80 χρόνια πριν τουλάχιστον, (νομίζω) δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τα υπόλοιπα υπάρχει θέμα.

Η σωστή (και άγονη ταχτική) είναι να ζητά κανείς άδεια. Και λέω άγονη, γιατί ειδικά στα κείμενα το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να βρει τον κάτοχο των δικαιωμάτων ή, αν τον βρει να μην λαμβάνει απάντηση ή τις περισσότερες περιπτώσεις να λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Τι κάνει λοιπόν κανείς που θέλει να είναι νομοταγής;

Για τη μουσική βρίσκει κάποιο πάροχο όπου νόμιμα διαθέτει κομμάτια για να τα βάλει κανείς να παίζουν στο μπλογκ του (με streaming κι όχι με download). Το Sonic που παρέχει το wordpress.com σαν sidebar widget, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Για τις φωτογραφίες χρησιμοποιεί φωτογραφίες από ιστοτόπους που επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Flickr για παράδειγμα.

Για βίντεο, YouTube αλλά προσοχή: μόνο αν αυτός που τα ανεβάζει είναι κι ο δημιουργός τους και δίνει το δικαίωμα να μοιράζονται. Γιατί κατά τ' άλλα ήταν μόλις πριν δυο βδομάδες που εισαγγελέας ζήτησε να κατέβουν 25 εκ. βίντεο από το YouTube για παραβίαση δικαιωμάτων.

Για τα κείμενα, εε, ότι τον φωτίσει...


Read more!

Η άλλη άποψη για τη δημοφιλία

Δείτε εδώ.
Ο φίλος Βασίλειος το γιορτάζει σήμερα γιατί βραβεύτηκε!


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 1:16 μ.μ. 0 Επι-κρίσεις  

Πώς ανεβάζουν οι aggregators τα posts..?

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007

Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, επισκέφτηκα το SYNC και το BlogSpace, να κόψω κίνηση. Εχω διατυπώσει τη προτίμησή μου -για την ώρα- προς το BlogSpace, για τους λόγους που εξέθεσα.. μη τα ξαναγράφω. Παρατήρησα την ώρα που παρουσιάστηκαν εκεί, τα δυο τελευταία posts που ανέβασα:



Sunday February 25, 2007 -> 05:27 Η ψυχή στο στόμα: το φιλμ που αφήνει την πραγματικότητα έκθετη »taparaponasas stoMIXER
Monday February 26, 2007 -> 01:23 Η θεατρική ομάδα «Playback Ψ» και τα ΚΟΜΜΑΤΙΑ της »taparaponasas stoMIXER

Στο SYNC, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα, αν και γράφει ότι έγινε ενημέρωση για το blog πριν από 6 ώρες, όπως δίνει και την πληροφορία:

Tα τελευταία 10 posts του taparaponasas stoMIXER
απεξάρτησης τέλος!
2 μέρες πριν


http://blogs.sync.gr/blogs/3913/index.html

Από το post που αναφέρεται, έχουν ανέβει άλλα τρία, αυτά εδώ:

απεξάρτησης τέλος! (φαίνεται στο SYNC, ως το πρόσφατο από τα 10 τελευταία posts)
Posted by Rodia at 2/23/2007 12:44:00 πμ 10 comments

ελληναράδες οδηγοί, φυλαχτείτε!
Posted by Rodia at 2/25/2007 03:05:00 πμ 2 comments

Η ψυχή στο στόμα: το φιλμ που αφήνει την πραγματικότητα έκθετη
Posted by Rodia at 2/25/2007 04:04:00 μμ 0 comments

Η θεατρική ομάδα «Playback Ψ» και τα ΚΟΜΜΑΤΙΑ της
Posted by Rodia at 2/26/2007 12:20:00 πμ 1 comments

-----------
Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις -ε, είμαι παρατηρητικός τύπος!- θα ήθελα να μάθω πώς γίνεται η ενημέρωση του (κάθε) aggregator. Υπάρχουν διαφορές στις ρυθμίσεις; Παρατήρησα φυσικά ότι άλλα posts που ανέβασα η ίδια σε άλλους τόπους, εδώ και αλλού, ανέβηκαν στην ώρα τους. Τι συμβαίνει; Θέλω να καταλάβω.

Ευχαριστώ προκαταβολικά:-)



Read more!

Κάτι χρήσιμο -νομίζω...

Πρόκειται για τον τόπο που ανακάλυψα, και συγχωρείστε με αν το ξέρετε ήδη.


Είναι το InvisionFuse
IPB support, tutorials and resources

Το σύνδεσμο δεν τον έβαλα στον τίτλο, ας το πράξει ο Χαρτοπόντικας, αν νομίζει ότι έχει σημασία αυτή η ανακάλυψη ή είναι μούφα. Αν πρόκειται για κάτι τι άχρηστο ή άσχετο με τα blogs, ας... εξαφανιστεί!

http://www.invisionfuse.com/

Ψάχνοντας μερικά υπό έγκριση μέλη στη σελίδα μου, έπεσα πάνω στο φόρουμ:

http://www.invisionfuse.com/forums/index.php?showtopic=272&st=60

Invision Fuse -->> Forums-->> Invision Fuse-->> IPB Administration and Discussion

Οπου, απ' όσο κατάλαβα, επειδή δεν ξέρω αγγλικά, τοποθετούνται ανύπαρκτες ή/και επικίνδυνες διευθύνσεις. Σε μένα φάνηκε πολύ χρήσιμο, για να αποφεύγω "περιπετειώδεις" εγκρίσεις. Για τα blogs μπορεί να έχει εφαρμογή όταν θέλουμε να μαθαίνουμε ποιοι και από πού στέλνουν spam mails.



Read more!
Συνεισέφερε η/ο Rodia στις 3:51 π.μ. 0 Επι-κρίσεις  

Tagcloud στον blogger

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007

Άλλο ένα μικρό hack: Αν προσέξατε, τα tags (=labels) του ιστολογίου εμφανίζονται με μορφή tag cloud. Ο τρόπος αυτός είναι πιο εποπτικός και βοηθάει να αναγνωρίσει κανείς με μια ματιά ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολούνται περισσότερο τα ποστ.
Για περισσότερα εδώ.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 3:58 μ.μ. 1 Επι-κρίσεις  

Blog reactions

Μιας κι ο λόγος τελευταία, λόγω της μεθόδου μέτρησης του sync.gr, είναι πόσα εισερχόμενα link έχει κάθε ιστολόγιο, εφαρμόσαμε εδώ ένα μικρό κολπάκι (με τη βοήθεια του Technorati) για να βλέπουμε και βλέπετε ποιος μας λινκάρει.
Κάτω από κάθε νέο ποστ του παρόντος ιστολογίου υπάρχει το ακόλουθο (σύνδεσμος και εικονίδιο) :



Το εικονίδιο αυτό αυτό αλλάζει όταν κάνεις κάνει link στο συγκεκριμένο ποστ από το blog του.
Αν υπάρχει ένα τέτοιο link, το εικονίδιο γίνεται:



Πατώντας πάνω του, μεταφερόμαστε σε μια σελίδα του Technorati με τις ακόλουθες πληροφορίες:




Βλέπουμε έτσι ποιος έχει κάνει link και με ποιο ποστ.

Αναλυτικές οδηγίες για να το κάνετε κι εσείς στο blog σας, βρίσκονται εδώ.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 2:14 μ.μ. 0 Επι-κρίσεις  

Ρώτα πριν χρησιμοποιήσεις…

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Ένα νέο ελληνικό site-βοηθός για τα blogs έκανε την εμφάνιση του το μήνα που μας πέρασε. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ask2Use, το οποίο είναι κάτι σαν το Creative Commons. Το site αυτό ξεκίνησε, από ότι φαίνεται δηλαδή, μετά από τις (υπερβολικές κατά κάποιους) αντιδράσεις ορισμένων bloggers όταν τα κείμενά τους δημοσιεύτηκαν στα έντυπα ΜΜΕ.


Τι κάνει; Πολύ απλά σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα "προσωπικό" banner το οποίο θα βάλεις στο blog σου για να ενημερώνεις τους επισκέπτες σου σχετικά με το πως θα ήθελες (αν ήθελες) να διανεμηθεί το περιεχόμενό του. Μπορείς να κάνεις αρκετές διευκρινίσεις, όπως το αν θες κερδοσκοπική χρήση, αν θες να εμφανίζεται το όνομά σου ως αρθρογράφος και αν ζητάς πληρωμή ή άδεια για την δημοσίευση του περιεχομένου.

Πολύ καλή και πρωτότυπη κίνηση για την ελληνική μπλογκόσφαιρα, αλλά να τονίσουμε κάτι που αναφέρει και το ίδιο το Ask2Use: το site αυτό δεν προσφέρει νομική κάλυψη από την λογοκλοπή. Tο μόνο που κάνει είναι να σας βοηθήσει να δείξετε στους επισκέπτες σας την διάθεσή σας.

--------
ΣΗΜ. ο τίτλος λινκάρει σε oλόκληρο το κείμενο του BloGR e-magazine, όπου και διάφορα banners


Read more!

Χάριν γούστου

Εν μέρει για να παίξω με τα widgets των templates στον blogger και λιγότερο για να διαφημίσω τούτο το μπλογκ, έβαλα ένα κουμπάκι πάνω αριστερά, που πατώντας το, σας βοηθάει να προσθέσετε τη διεύθυνση του gr-metablogging στο blog σας


Δεν πρόκειται να πάει βέβαια με το υπόλοιπο blogroll (ίσα κι όμοια είμαστε;;) αλλά σε ξεχωριστή θέση στην πλαϊνή μπάρα.
Κατά τ' άλλα δουλεύει όπως όλα τα page elements του νέου blogger. Μπορείτε να του αλλάξετε τον τίτλο, το όνομα του κουμπιού, ακόμα και την διεύθυνση προς την οποία δείχνει.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 6:32 μ.μ. 3 Επι-κρίσεις  

Δυο καταδικαστικές Αποφάσεις για bloggers

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2007

Πρόσωπα & προσωπεία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com


ο σύνδεσμος στον τίτλο


Read more!

"θεματικά blogs" - επαγελματίες bloggers

Υπάρχουν, φυσικά, και θεματικά blogs, εκείνα τα blogs δηλαδή που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, καλή ώρα ετούτο εδώ. Η πλειονότητα όμως -νομίζω- των bloggers ποστάρει τουρλού τουρλού διάφορα, αταξινόμητα, χωρίς να εστιάζει συγκεκριμένα σε κάτι.



Η ένστασή μου είναι ο, κατά κάποιο τρόπο, εξαναγκασμός των bloggers από τους aggregators να τοποθετηθούν θεματικά, ορίζοντας "σε ποια κατηγορία ανήκει" το υπό καταχώρηση blog. Τη στιγμή μάλιστα που έχουν καθορίσει οι ίδιοι οι aggregators το στίγμα των κατηγοριών, νομίζω ότι είναι παράδοξο να ζητούν από κάθε blogger να... καταταγεί σε αυτές! Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι bloggers είμαστε... "αταξινόμητοι" και πολύ καλά θα κάνουμε να παραμείνουμε έτσι!

Προσωπικά μιλώντας, έχω ξεχωρήσει τα θεματικά μου blogs και νοιώθω μια χαρά, δε μπορώ όμως να υποχρεώσω κάποιον, που διαθέτει λιγότερο χρόνο και ποστάρει σε αραιότερα χρονικά διαστήματα για διάφορα θέματα, να "κατηγοριοποιηθεί".

Ως λύση προτείνω να υπάρχει δυνατότητα να προσθέτει κάθε blogger υπό εγγραφή, την κατηγορία που νομίζει πως τον αντιπροσωπεύει ή να μένει εκτός (χωρίς ταξινόμηση) κατηγοριών. Αυτό ίσως οδηγήσει σε εμπλουτισμό των ενδιαφερόντων των bloggers, αλλά και των aggregators.

Ενα ερώτημα ακόμα για συζήτηση: Είναι ή δεν είναι επικίνδυνο (για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, κλπ αξίες) να απομονωθούν οι ελεύθερες φωνές (η ΔΥΝΑΜΗ του blogger) προς όφελος των "επαγγελματιών" που αναδεικνύονται στο χώρο..???..

..πολλά έγραψα, τρία posts απανωτά(!), αλλά έρχεται Σ/Κ και θα λείψω την επόμενη βδομάδα..


Read more!

Ανώνυμες απειλές κατά blogger και νομική προστασία

Ενδιαφέρον επίσης αυτό το άρθρο του E-Lawyer, γραμμένο την Κυριακή, Μάϊος 14, 2006 για τα καθ'ημάς... με την κατάληξη:
«Η φραστική βία δεν θα περάσει στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.»



ο σύνδεσμος στον τίτλο



Read more!
Συνεισέφερε η/ο Rodia στις 4:38 μ.μ. 0 Επι-κρίσεις  

Γαλλία: εφαρμόζεται ο Νόμος Προστασίας Δεδομένων στα blogs

Ενα ενδιαφέρον άρθρο από τον E-Lawyer, ανεβασμένο την Τετάρτη, Μάϊος 10, 2006



ο σύνδεσμος στον τίτλο



Read more!

Η άποψη του Sync

Αντιγράφω εδώ το σχόλιο του Νίκου Δραντάκη (ελπίζω να μεταγράφω σωστά το όνομα από τους λατινικούς χαρακτήρες). Nομίζω ότι σαν άποψη συνεισφέρει στην κουβέντα περί επισκεψιμότητας και δημοφιλίας. Το σχόλιο απευθυνόταν στον pascal και γι αυτό έχει κάποιο διαλογικό χαρακτήρα.


Αγαπητέ pascal, δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί σου ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ένδειξη δημοφιλίας είναι τα "page views/ visitors/ unique visitors". Θα ξέρεις όμως καλά ότι ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει τα αντίστοιχα στατιστικά του δικού σου (και κάθε άλλου) blog, είσαι εσύ.

Καμμία "εξωτερική" μηχανή δεν μπορεί να διαβάσει τον αριθμό των επισκεπτών σου. Το έχω γράψει 100 φορές και το ξαναγράφω και εδώ:

Οι Internetικοί aggregators όλου το κόσμου, από το Google μέχρι το Technorati και την Alexa χρησιμοποιούν το ίδιο μέτρο σύγκρισης: τα links (εντάξει, η Alexa μετράει και τους "δικούς της" χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το toolbar της και αυτό την κάνει πιο αναξιόπιστη).

Εμείς στο SYNC δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι πιο αξιόπιστο από όλους αυτούς. Αν και πολύ θα το θέλαμε.

Και ναι, όταν όλοι αυτοί κάνουν την αντίστοιχη κατάταξη βάσει των links χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο: ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ. Και βέβαια ξέρουν ότι το κοινό τους ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι μιλούν απλά για ένδειξη δημοφιλίας. Εμείς είμαστε ακόμα στο στάδιο της εκπαίδευσης μέχρι να τα εμπεδώσουμε.

Και επειδή έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός είναι λογικό το νέο σου blog να είναι χαμηλά στην κατάταξη και το παλιό ψηλά. Το ίδιο κάνει και η Google. Αν ανοίξουν καινούργιο site οι New York Times την πρώτη περίοδο θα είναι εξαφανισμένοι στη μηχανή αναζήτησης μέχρι ο κόσμος να τους λινκάρει.

Για τους aggregators όλου του κόσμου, το νέο σου blog δεν είναι "το νέο blog του Pascal". Είναι απλά ένα νέο blog το οποίο χρειάζεται χρόνο να βρει το δρόμο του μέσα στη blogόσφαιρα.

Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ώστε ο καθένας μας να το σκέφτεται διπλά πριν κλείσει το μαγαζί του για να ανοίξει ένα καινούργιο.

Είπαμε, είμαστε ακόμα στο στάδιο της (βασικής) εκπαίδευσης....


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 1:44 μ.μ. 4 Επι-κρίσεις  

παρατηρήσεις για κατατάξεις, Blog Rank, κλπ

Παρατήρησα στο κατατακτήριο του SYNC τι συμβαίνει με τα blogs μου στις 18 και στις 23 Φεβρουαρίου 2007 και καταθέτω τις παρατηρήσεις. Επίσης, πριν από λίγο δοκίμασα και την πρόταση του BlogSpace, που γράφει: "Το BlogSpace σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχετε όποτε θέλετε το Google PageRank και τη θέση του blog σας στον κατάλογο της Alexa. Μπορείτε επίσης να δείτε τον αριθμό των εισερχόμενων συνδέσμων προς το blog σας!
Ο αριθμός των εισερχόμενων συνδέσμων αποτελεί το μέσο όρο των αποτελεσμάτων που δίνουν 5 μεγάλες μηχανές αναζήτησης"

Ιδού τα αποτελέσματα:



1. SYNC, 18 Φεβρουαρίου 2007

Όνομα blog

Kατάταξη

αρ. posts

αρ. blogs

MIXER

1276

2

2

ΝΑΤΟ

23

46

35

ΟΗΕ

359

8

5

blogometro

588

20

3

pictures3000

442

8

4

painting

865

3

2

ουρλιάζω

869

3

2

February 2006

1526

1

1

February 2007

625

5

3

blogOPERA

1658

1

1

A. Latzko

2527

1

1

autox8on

1347

2

1



2. SYNC, 23 Φεβρουαρίου 2007

Όνομα blog

Kατάταξη

αρ. posts

αρ. blogs

MIXER

166

13

12

ΝΑΤΟ

24

46

35

ΟΗΕ

458

8

5

blogometro

723

20

3

pictures3000

456

9

5

painting

1042

3

2

ουρλιάζω

1538

3

2

February 2006

1717

1

1

February 2007

771

5

3

blogOPERA

1834

1

1

A. Latzko

2631

1

1

autox8on

1547

2

1



3. BlogSpace, 23 Φεβρουαρίου 2007

Όνομα blog

G.P.R.

Alexa's R.

Εισερχόμενα Link

MIXER

0

5,584,727

5

ΝΑΤΟ

4

986,878

309

ΟΗΕ

4

15

186

blogometro

4

2,261,772

239

pictures3000

4

15

80

painting

4

5,802,133

80

ουρλιάζω

4

5,681,637

478

February 2006

4

15

5

February 2007

0

15

222

blogOPERA

4

15

52

A. Latzko

3

15

19

autox8on

2

15

5



Ενα πρόχειρο συμπέρασμα είναι ότι η μηχανή της αλέξας τα παίζει όταν πρόκειται για μικρής επισκεψιμότητας μπλογκς και ότι το ΝΑΤΟ πήγαινε πολύ καλά, αλλά δεν άντεξα τον πόλεμο και νομίζω ότι δεν αξίζει και τόσο για χάρη του να σπάσουν τα νεύρα μου.
Επίσης, το πήδημα του ΜΙΞΕΡ στη δεύτερη εκατοντάδα από τη δεύτερη χιλιάδα είναι χαρακτηριστικό, ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τους εισερχόμενους δεσμούς.
Αναρωτιέμαι πάντως πού μπορεί να βασιστεί κάποιος που θέλει να διαφημιστεί ώστε να διαλέξει τον τόπο που θα τοποθετήσει τη διαφήμισή του. Η αξιοπιστία των μετρήσεων μοιάζει με αυτή της AGB, που καθορίζει την τηλεθέαση. Τα δοχεία είναι επικοινωνούντα και αντιδρούν αμφίδρομα, σαν το αυγό με την κότα. Οπότε; αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς; Το μόνο που αξίζει νομίζω είναι η ενημέρωση της αγοράς.

..και.. την αγορά δεν την ενδιαφέρει ο χρόνος που θα μείνει κάποιος επισκέπτης σε ένα τόπο, τη στιγμή που μια διαφήμιση ειπράττεται με ένα παίξιμο του ματιού.. ή όχι..?..


Read more!

Μετρήσεις επισκεψιμότητας: μια μικρή παρέμβαση εν είδει επιμύθιου

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007

Ο Χαρτοπόντικας στο προηγούμενο ποστ, δίνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως μπορεί κανείς να “μαγειρέψει” την κίνηση του ιστολόγιου του. Επί του παρόντος, θέλω να θέσω κάποιες συμπληρωματικές διευκρινήσεις, αφορά τις page views μετρήσεις που βλέπουμε κάθε τόσο να βγαίνουν προς τα έξω για λόγους διαφήμισης.



Σκεφτείτε ότι πιάνετε ένα βιβλίο. Διαβάζετε 50 σελίδες και το αφήνετε μετά για να κοιμηθείτε. Κάντε την υπόθεση ότι το βιβλίο αυτό είναι μια ιστοσελίδα ή ένα ιστολόγιο κι εσείς ο επισκέπτης του. Οι 50 σελίδες που διαβάσατε είναι η περιήγηση που κάνατε στα περιεχόμενα του ιστοτόπου, άρα αυτές λογίζονται ως επισκέψεις. Οπότε ο αναγνώστης, εσείς, είναι ο “μοναδικός επισκέπτης” (unique visitor) και οι σελίδες που διαβάζει, οι page views. Από αυτή τη συναγωγή διαπιστώνουμε εύκολα πως ιστοτόποι που έχουν σημαία τις μετρήσεις αναγνωσιμότητας, είτε ψεύδονται σκοπίμως, είτε δεν έχουν ιδέα από μετρητές. Αλλά πιο συχνά ψεύδονται. Κάθε τόσο βλέπουμε “μετρήσεις”, κυρίως από την Alexa, που δεν λένε απολύτως τίποτε άλλο εκτός από τα “ξεφυλλίσματα”, αυτό που έχει σημασία σε μια έντιμη μέτρηση, είναι οι unique visitors.

Βλέπω για παράδειγμα το ιστολόγιο μου, χρησιμοποιώ το αξιόπιστο statcounter. Page views μπορεί να έχω κάθε μέρα από 200 μέχρι 1000, αλλά αυτά τα νούμερα δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Αντίθετα, διαπιστώνω ότι οι unique visitors είναι σταθεροί ποσοτικά κάθε μέρα, μεταξύ 200 και 300, κάποιες φορές ξεπερνάω τους 400 αν η θεματολογία μου έχει “ζουμί”. Αυτή είναι η απόλυτα ορθή μέτρηση, για μένα έχει σημασία πόσοι με διαβάζουν (unique), όχι πόσο διάβασαν (views). Σημειώστε, πως μου έχει συμβεί με 300 unique κάθε φορά, τη μία μέρα να έχω 500 views και την άλλη 800. Τα page views εξυπηρετούν ως στατιστική το πόσο συχνά επανέρχονται ή και διαβάζουν οι unique visitors πολλά από τα περιεχόμενα του ιστολόγιου μου.

Όταν, λοιπόν, κάποιος καμαρώνει ότι έκανε πχ 150.000 επισκέψεις σε ένα μήνα, μην τον πιστεύετε. Πέρα των όσων είπε ο Χαρτοπόντικας στο προηγούμενο ποστ, το εξωφρενικό νούμερο αυτό, ακόμη και να είναι αλήθεια, μπορεί να βγει κάλλιστα με 300 unique visitors που καθημερινά πλοηγούνται σε μια ιστοσελίδα 17 φορές επί 30 μέρες. Και είναι μόνο 300 αυτοί οι “μοναδικοί επισκέπτες” καθημερινά. Άρα, το σωστό εδώ είναι 300 unique καθημερινά επί 30 μέρες, ίσον 9.000 “μοναδικές επισκέψεις”!!! Ποιές 150.000 λοιπόν; Και προσέξτε εδώ! Εννοείται πως δεν είναι κατά κυριολεξία 9.000 οι χρήστες, κάθε φορά που επανασυνδέεστε στο ίντερνετ λογαριάζεστε ως διαφορετικός επισκέπτης! Συνεπώς, οι 300 unique είναι η “μαγιά”, θεωρητικά το χαμηλότερο σημείο όπου έχεις σταθερούς αναγνώστες στην ιστοσελίδα σου.

Προ καιρού έβλεπα μια ιστοσελίδα με forum που καμάρωνε σαν γύφτικο σκερπάνι για τις σχεδόν 1.000.000 (!!) επισκέψεις που έκανε μέσα σε ένα χρόνο. Όντως, ένα stats από το απαράδεκτο webstats4u που έχει, τόσο έδειχνε, αλλά οι “ενεργοί” συμμετέχοντες του forum ήταν δυσανάλογα λίγοι με το νούμερο αυτό – κάπου 25 (!!) άτομα. Σκαλίζω το webstats4u (μιας που το έχουν “ανοιχτό” για το κοινό) και βλέπω παντού να υπολογίζονται page views αλλά πουθενά οι unique visitors. Τελικά, μετά από δεκαπέντε λεπτά σχολαστικό ψάξιμο, τους ανακάλυψα κάτω από την ονομασία Providers σε μια “θαμμένη” σελίδα. Είχαν μόνο 7-8 providers καταγεγραμμένους. Ο ένας έδειχνε 5 χρήστες, ο άλλος 7, ο παράλλος 9 που αντιστοιχεί ίσως τον πιο καλοπουλημένο provider. Μόνο ένας έφερε το δυσανάλογο νούμερο των 50 και πλέον χρηστών (την πιάσατε την “απάτη”;)... κι όλοι μαζί έβγαζαν σύνολο από 90 και βάλε "επισκέπτες", δλδ αυτοί ήταν οι unique visitors που έψαχνα! Ούτε τα μισά από τα 6.000 ιστολόγια της ελληνικής μπλογκόσφαιρας δεν έχουν απελπιστικά τόσο λίγη κίνηση, που λέει ο λόγος...

Γι αυτό, μην αγχώνεστε με “ψευδοδημοφιλίες” και “δημοφιλίες”. Επί δύο συνεχόμενα ποστ βλέπετε πως λειτουργεί το όλο σύστημα, σύστημα που συντηρήθηκε τεχνηέντως από κάποιους που αρχικά προσέτρεξαν να παγιώσουν παραπλανητικές μετρήσεις. Το να έχεις μόνον 50 unique visitors καθημερινά, εσύ μοναχικέ ιστολόγε, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, που σημαίνει σε απλά και κατανοητά ελληνικά: πενήντα ζευγάρια μάτια σε παρακολουθούν. Δεν νιώθεις κι έτσι όμορφα;

Κρατάτε λοιπόν μικρό καλάθι, που λέει ο Χαρτοπόντικας.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο JustAnotherGoneOff στις 9:52 μ.μ. 18 Επι-κρίσεις  

Μετρήσεις επισκεψιμότητας 1

Αφορμή για το παρόν ήταν το ποστ ενός ιστολογίου όπου παρουσίαζε τη μέτρηση του Alexa για την επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου ιστολογίου και το τοποθετούσε στα 20 πρώτα.
Δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι η επισκεψιμότητα είναι η καλύτερη μέτρηση για τη δημοφιλία ενός ιστολογίου, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα των διαφόρων μετρήσεων.

Καταρχήν ας κάνουμε τη διάκριση μεταξύ μετρήσεων που διεξάγει ο ίδιος ο ιστολόγος μέσω των διαφόρων μετρητών που προσφέρονται δωρεάν και άφθονοι στο ιντερνετ, και των μετρήσεων που διεξάγουν διάφοροι τρίτοι (όπως Google και Alexa) με τους οποίους θα ασχοληθούμε σε μελλοντικό ποστ.


Τα βασικά μέτρα παρακολούθησης της επισκεψιμότητας είναι 2:
α. Μοναδικοί επισκέπτες
β. Αριθμός σελίδων που βλέπουν συνολικά οι επισκέπτες.

Εννοείται ότι το β μπορεί να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του α. Ποτέ μικρότερο.
Τι σημαίνει όμως μοναδικός επισκέπτης και πως ανιχνεύεται;
Σε επίπεδο εννοιολογικής κατανόησης είναι απλό. Εγώ, που επισκέπτομαι το τάδε ιστολόγιο πέντε φορές τη μέρα και διαβάζω δέκα σελίδες τη φορά, είμαι ένας μοναδικός επισκέπτης.
Ως εδώ καλά. Πως όμως τα διάφορα προγραμματάκια αναγνωρίζουν ότι εγώ είμαι εγώ;
Τρεις τρόποι μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

1. Παρακολουθόντας την διεύθυνση από την οποία έρχομαι (IP).
Το πρόγραμμα μέτρησης καταγράφει την διεύθυνση (και κατ' επέκταση το domain και τον υπολογιστή ή το δίκτυο) την πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε ένα blog, κι έτσι την επόμενη φορά που θα δει μιά επίσκεψη απ' αυτή τη διεύθυνση 'γνωρίζει' ότι πρόκειται για τον ίδιο επισκέπτη.

2. Παρακολουθόντας τον υπολογιστή από τον οποίο επισκέπτομαι ένα μπλογκ.
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα site, ο browser μας στέλνει μια σειρά από πληροφορίες προς το site (όπως τι browser χρησιμοποιούμε, τι έκδοση, τι λειτουργικό κτλ). Για να δείτε πόσο 'μαρτυριάρηδες' είναι οι browser πατήστε το κουμπί:
Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδιαστικά με τη διεύθυνση για να ταυτοποιήσουν ένα χρήστη.

3. Χρησιμοποιόντας τον μηχανισμό των cookies (=μπισκοτάκια).
Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποστέλλονται με τη βοήθεια των web servers στους υπολογιστές των χρηστών που επισκέπτονται μια ιστοσελίδα. Αφού εγκατασταθούν, κάθε φορά που ο υπολογιστής μας στέλνει μια αίτηση στον web server για να διαβάσει νέα σελίδα, στέλνει μαζί και την πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στα cookies.
Το τι cookies είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας μπορούμε να το δούμε μέσα από τον browser (και να τα σβήσουμε, αν θέλουμε). Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται τα cookies που είναι αποθηκευμένα στον firefox μου και ειδικά αυτά που στέλνει το πρόγραμμα μέτρησης Sitemeter.

Κάθε φορά που το πρόγραμμα μέτρησης εντοπίζει ένα αποθηκευμένο cookie, αναγνωρίζει ποιος είναι ο επισκέπτης.

Σημειωτέον ότι οι παραπάνω πληροφορίες (διεύθυνση κτλ) μπορούν να αποθηκευτούν και στο cookie.

Αυτές είναι γενικά οι μέθοδοι για παρακολούθηση επισκεψιμότητας στο Internet κι όχι μόνο στα μπλογκς.

Στο ζουμί τώρα, στην αξιοπιστία:

  • Τί γίνεται αν κάποιος μπαίνει σε ένα μπλογκ από δύο διαφορετικούς υπολογιστές; Μετριέται δυό φορές!
  • Τι γίνεται αν κάποιοι μπαίνουν σε ένα μπλογκ από εταιρικό δίκτυο; Έχουν όλοι την ίδια IP, άρα αν το πρόγραμμα μέτρησης δεν έχει παρά μόνο αυτή τη μέθοδο για να μετρήσει επισκεψιμότητα, θα τους εκλάβει σαν έναν επισκέπτη.
  • Τι γίνεται αν έχω ένα υπολογιστή με δύο λειτουργικά τα οποία χρησιμοποιώ εναλλάξ; Κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα θα μετρήσει δύο επισκέπτες.
  • Τι γίνεται αν σβήσω τα cookies του υπολογιστή μου; Κατά πάσα πιθανότητα, το πρόγραμμα θα θεωρήσει ότι είμαι νέος επισκέπτης τη φορά που θα μπω σε ένα μπλόγκ μετά το σβήσιμο και θα με μετρήσει διπλά.
  • Και το σημαντικώτερο: τι μετράει το πρόγραμμα αν μπαίνω εγώ ο ίδιος στο μπλογκ μου; Αν δεν έχω φροντίσει να κάνω τις ρυθμίσεις για να αγνοεί τις επισκέψεις μου από ΟΛΟΥΣ τους υπολογιστές που μπαίνω, τότε θα με μετράει και μένα σαν επισκέπτη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι τόσο για την μέτρηση του αριθμού επισκεπτών, αλλά για τα page views. Γιατί ένας ιστολόγος που μπαίνει στο μπλογκ του κάμποσες φορές τη μέρα και ανοίγει κάμποσες σελίδες, θελημένα ή άθελα μεγενθύνει την εικόνα της επισκεψιμότητάς του. Είμαι βέβαιος δε, ότι για τα περισσότερα ελληνικά ιστολόγια, αυτός είναι ο κανόνας και την βεβαιότητά του την αντλώ από την άγνοια που υπάρχει για το ζήτημα αλλά και από την κακή πρόθεση ορισμένων.

Προβλημάτων συνέχεια: κι οι χρήστες που με διαβάζουν μέσω feed reader; Εκτός αν έχει κανείς εγκατεστημένο ειδικό πρόγραμμα (όπως έχει το wordpress, ας πούμε) αυτοί απλώς δεν μετρούνται.

Άλλο ένα τρικ που μπορεί να διπλασιάζει τεχνητά τον αριθμό των page views ενός ιστολογίου, είναι να δημοσιεύονται τα ποστ στην πρώτη σελίδα με teaser (=την αρχή μόνο του κειμένου), όπως εμείς καλή ώρα.
Αυτό αναγκάζει τον επισκέπτη να πάει μια σελίδα πιο μέσα για να διαβάσει κι έτσι διπλασιάζει τον αριθμό των page views.

Συμπέρασμα; Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι :)


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 10:49 π.μ. 3 Επι-κρίσεις  

Ποιόν aggregator χρησιμοποιείτε: δημοσκόπηση

Στο Wiggler, εδώ


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 10:47 π.μ. 2 Επι-κρίσεις  

Πως να εμφανίζεται περίληψη κειμένου στον Blogger

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Για να εμφανίζεται μια περίληψη (οι πρώτες γραμμές) του κειμένου σας πρέπει να κάνετε τα εξής, εφ’ όσον χρησιμοποιείτε τον παλιό blogger.


Αγνοήστε τις παρενθέσεις.

1. Μπείτε στον κώδικα του template και βρείτε την γραμμή </style> (πριν το <body>) . Ακριβώς πρίν απ' αυτήν, προσθέστε τον παρακάτω κώδικα.


<MainOrArchivePage>
span.fullpost {display:none;}
</MainOrArchivePage>
<ItemPage>
span.fullpost {display:inline;}
</ItemPage>

2. Βρείτε την γραμμή <$BlogItemBody$> και προσθέστε τον παρακάτω κώδικα:
<MainOrArchivePage>
<a href="http://www2.blogger.com/%3C$BlogItemPermalinkURL$%3E">Read more!</a>
</MainOrArchivePage>

3. Ανοίξτε το tab “Edit html”
Γράψτε τις πρώτες γραμμές που θέλετε να εμφανίζονται.
Γράψτε τον κώδικα: <span class="fullpost">
Κάντε paste το υπόλοιπο κείμενο
Γράψτε: </span>
Και επιτέλους, publish

Επαναλαμβάνω η παραπάνω μέθοδος είναι για κλασσικά template.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=42215&topic=8932


Read more!
Συνεισέφερε η/ο 114ΛΕΞΕΙΣ στις 12:21 μ.μ. 0 Επι-κρίσεις  

Blogonomics

Είχα γράψει παλιότερα σε μορφή αστείου ένα προβληματισμό για την οικονομική εκμετάλλευση των μπλογκ.

Το θέμα δεν είναι αστείο όμως. Γιατί τα ελληνικά ιστολόγια (κάποια απ' αυτά ) έχουν πια επισκεψιμότητες της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων σελίδων το χρόνο. Μάλιστα , έβλεπα χτες το ποστ κάποιου που περηφανευόταν ότι με βάση το Alexa είναι στην πρώτη εικοσάδα (ξανά το θέμα της μέτρησης).


Οι περισσότεροι φιλόδοξοι ιστολόγοι περίμεναν ως τώρα να μεταφράσουν την επιτυχία τους στο ιστολογείν σε έκδοση βιβλίου ή σε ξεκίνημα μια δημοσιογραφικής καριέρας, πράγματα που συνέβησαν και συμβαίνουν.
Υπάρχει όμως ένας αναχρονισμός σ' αυτές τις προσδοκίες: χρησιμοποιούν ένα καινούργιο μέσο επικοινωνίας και τρόπο έκφρασης για να πετύχουν κάτι που παραδοσιακά επιτυγχανόταν με άλλες οδούς (υποβολή κειμένων σε εκδότες κτλ).

Επειδή μιλάμε για το Internet και επειδή η οικονομική εκμετάλλευση αυτού του μέσου για προβολή περιεχομένου δεν είναι άλλη από τη διαφήμιση (όπως περίτρανα έχουν αποδείξει τα παραδείγματα του Yahoo και του Google), η φυσική εξέλιξη της ιστορίας είναι να εξαπλωθεί η διαφήμιση και στα ιστολόγια, κάτι που, τουλάχιστον διεθνώς, συμβαίνει.

Υπάρχουν μερικά τεχνικά θέματα προς επίλυση ακόμα:
Η συνηθέστερη μορφή διαφήμισης που εμφανίζεται στα ιστολόγια είναι οι διαφημίσεις μορφής κειμένου που βασίζονται σε λέξεις κλειδιά που εμπεριέχονται στη σελίδα του ιστολογίου (Adwords τις λέει το Google, και Adsense το πρόγραμμά του για να γίνεις 'διαφημιστής'). Το Google όμως δεν υποστηρίζει επίσημα την ελληνική γλώσσα ακόμα με αποτέλεσμα όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες διαφημίσεις ή να βλέπει να προβάλλονται στον ιστοτόπο του άσχετες κοινωνικές διαφημίσεις ή διαφημίσεις σε άλλες γλώσσες.
Η άλλη μορφή διαφήμισης είναι τα banners: εικόνες σταθερές ή με animation που αν πατήσεις σε μεταφέρουν στην σελίδα του διαφημιζόμενου.
Η συγκεκριμένη αγορά υπάρχει και δουλεύει αρκετά στην Ελλάδα, αλλά για να μπορέσεις να προσελκύσεις τέτοιου τύπου διαφήμιση χρειάζεσαι ένα πωλητή που θα αναζητήσει τους υποψήφιους πελάτες, θα τους πείσει για την αξία της διαφήμισης δίνοντας στατιστικά της κίνησης ενός ιστοτόπου αλλά και κυρίως της σχετικότητας της θεματολογίας με το προς διαφήμιση προϊόν και την προσέλκυση συναφούς κοινού.

Ας μη μακρυγορήσω.

Τα θεματα εδώ είναι:

α. Είναι θεμιτή η οικονομική εκμετάλευση των ιστολογίων;
β. Αν ναι, με ποιά μορφή;
γ. Υπάρχουν νομικές, φορολογικές ή άλλες δυσκολίες στο εγχείρημα και ποιές;


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 9:31 π.μ. 2 Επι-κρίσεις  

Τα πνευματικά δικαιώματα του Ιστολόγου (updated)

..και πως να τα καταστρατηγήσετε, θα μπορούσε νάναι ο τίτλος.

Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχουν οι εξής προσεγγίσεις/θέσεις:

α.Ολα πνευματική μου περιουσία και κανείς δεν τα ακουμπάει χωρίς την άδειά μου.
β.Όλα ελεύθερα γιατί "το πνεύμα όπου θέλει πνει"
γ.Κάτι ανάμεσα, π.χ. άδεια Creative Commons.


Η νομική διάσταση του θέματος είναι θέμα δικηγόρου κι αν βρεθεί κάποιος να την εκθέσει ευχαρίστως. Για τους λοιπούς κοινούς θνητούς, είναι περισσότερο θέμα τοποθέτησης και ιδεολογίας.
Και βέβαια το ακανθώδες πρόβλημα είναι η οικονομική εκμετάλλευση κειμένων (π.χ. με αναδημοσίευση στον τύπο ή ακόμα και παρουσίαση στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση).

Μερικές ενδιαφέρουσες πηγές (παρμένες από το σχόλιο της Ροδιά εδώ):
α. Νομική προστασία για τα σχόλια
β. Το δικαίωμα πάνω στο όνομα του μπλογκ, σε σχόλιο από τον elawyer εδώ.
γ. Ένα παρεμφερές ζήτημα: Η φιλοσοφία του Gnu Foundation για το ελεύθερο λογισμικό


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 9:03 π.μ. 5 Επι-κρίσεις  

Τα linkblog πέθαναν. Ζήτω τα link! (updated)

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

Στο άλλο μου μπλογκ ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα το πως μετράμε το ειδικό βάρος ένος blog. Αφορμή το sync.gr που εφαρμόζει μια νέα ταχτική: μετράει τα links προς ένα post (κι όχι προς ένα blog). Τη συγκεκριμένη μέτρηση τη διενεργεί για τα εγγεγραμμένα στο sync ιστολόγια και για βάθος χρόνου 6 μηνών.
Επειδή το θέμα προμηνύεται hot, με παράπονα και στρεβλώσεις να ακούγονται ήδη δεξιά κι αριστερά, είπα να δώσω εδώ την αφορμή για να ακουστούν όλες οι σχετικές απόψεις.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:


α. Έχει νόημα η οποιαδήποτε μέτρηση (δημοτικότητας, ειδικού βάρους, επιρροής, αξίας κτλ) των ιστολογίων;
β. Αν έχει νόημα, πως πρέπει να γίνεται;
γ. Αν δεν έχει νόημα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί που διενεργούν, αξιοποιούν και καταχρώνται, μετρήσεις άνευ νοήματος.
Ας ακούσουμε απόψεις...

Με βάση το σχόλιο του Κώστα σ' αυτό το ποστ, παραπέμπω τους αναγνώστες στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εδώ.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 1:55 μ.μ. 12 Επι-κρίσεις  

Τι σημαίνει metablogging

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2007

Λίγο καθυστερημένα, αλλά ας το διευκρινήσουμε για χάριν σαφήνειας των προθέσεων του blog και για να μην παρεξηγηθούμε για κουτσομπολίστικο μπλογκ όπως σωστά επεσήμαναν ο JAGO κι η Ροδιά.

Ας το προσπαθήσω να το εξηγήσω όπως το καταλαβαίνω κι όποιος θέλει διορθώνει:

Μια γλώσσα έχει ένα πεδίο αναφοράς του κόσμου το οποίο κωδικοποιεί σε σύμβολα: η γλώσσα της φυσικής μιλάει για το φυσικό κόσμο, η γλώσσα της βιολογίας για το φαινόμενο της ζωής.
Όταν κάποιος αρχίζει να μιλάει ή κριτικάρει τη γλώσσα της φυσικής ή τη γλώσσα της βιολογίας τότε δεν αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της κάθε μιας επιστήμης αλλά έχει σαν αναφορά την γλώσσα που είναι ένα κώδικας. Η γλώσσα που μιλάει για μια γλώσσα λέγεται μεταγλώσσα.


Το ιστολογείν είναι ένας είδος γλώσσας, σαν τη φυσική γλώσσα, όχι πολύ σαφής, όχι πολύ καλά ορισμένη. Το ιστολογείν που μιλάει για το ιστολογείν είναι μια μεταγλώσσα. Εξ ου και metablogging.

Η κουτσομπολίστικη διάσταση προέρχεται από την χαλαρή χρήση του όρου: όταν μιλάς για το πως και τι γράφει π.χ. ο Χαρτοπόντικας, από μια άποψη είναι metablogging, στο βαθμό που δεν σε ενδιαφέρει το θέμα που αναφέρεται αλλά μόνο η πράξη του καθευατή. Αν βέβαια σκοπός σου είναι να κοροϊδέψεις, ειρωνευτείς επιτεθείς τότε αυτό λέγεται απλώς αχρειότητα και δεν παίρνει meta.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 7:43 μ.μ. 2 Επι-κρίσεις  

Αξιοποίηση του Technorati

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2007

Στο 'μανιφέστο' του blog έγραψα ότι ζητούμενο είναι να μαζευτούν όλες οι απόψεις για το blogging από την Ελλάδα (ή κάπως έτσι).
Στην προσπάθεια αυτή έχουμε ένα πολύτιμο βοηθό: τα tags στο technorati.
Έχω βάλει μια λίστα συνδέσμων των πιο γνωστών όρων που αφορούν το blogging στα αριστερά κάτω από τον τίτλο, Technorati Tags.


Εκεί μπορεί να αναζητήσει τι έχουν γραφτεί γι αυτά τα θέματα ανά γλώσσα. Υποψιάζομαι ότι η ανίχνευση της γλώσσας του αιτούντος τον σύνδεσμο, γίνεται από τη ρύθμιση της γλώσσας στον κάθε browser. Εμένα πάντως μου ανοίγουν όλα τα link κατευθείαν σε ότι έχει γραφτεί από την ελληνική μπλογκόσφαιρα. Αν δεν δουλεύει σε κάποιον έτσι, να μου το πει να το ψάξω.
Αν έχετε ιδέες για άλλα tags που νομίζεται ότι θα βοηθούσαν να συλλεγεί πληροφορία, ευχαρίστως να τις ακούσουμε.
Επίσης έχω βάλει μια φόρμα αναζήτησης προς το Technorati ακριβώς κάτω από τα tags. Μπορείτε μ' αυτήν να αναζητήσετε είτε blogs δίνοντας την διεύθυνσή τους, είτε tags δίνοντας λέξεις κλειδιά!


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 1:42 μ.μ. 2 Επι-κρίσεις  

Pingback, Linkback, Trackback, Refback: Εξηγήσεις

Σε συγκριτικό πίνακα από την wikipedia




Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 12:40 π.μ. 15 Επι-κρίσεις  

Μια οδηγία προς τους συγγράφοντες εδώ.

Όταν ανοίξετε τον editor, και πάτε στο tab "Edit Html" θα δείτε να υπάρχει εκεί λίγος κώδικας που μοιάζει κάπως έτσι:
<div class="fullpost"> </div>

Σκοπός του είναι να δημιουργεί το λινκ προς το "Read more".
Το κομμάτι που post που θέλετε να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα, πρέπει να πάει πάνω από τον κώδικα και το υπόλοιπο ανάμεσα στα <div class="fullpost"> και </div>.
Δυστυχώς ο blogger δεν έχει πιο εύκολο τρόπο να γίνεται αυτή η δουλειά.
Ελπίζω να μην σας δυσκολέψει.


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 12:16 π.μ. 4 Επι-κρίσεις  

σκόρπιες σημειώσεις περί ομαδικών ιστοσελίδων

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2007

1. Οικειότητα που αναπτύσσεται (διαχείριση - μέλη)

- Οικογενειακή ατμόσφαιρα με όλα τα αρνητικά σημεία ΚΥΡΙΩΣ, δλδ ανταγωνισμό μεταξύ των μελών για πλησίασμα και το "κέρδισμα" της προσοχής του admin.
- Τοποθέτηση του admin σε θέση συγγενή με τη θέση της "μητέρας" στο σάϊτ, αναζήτηση σε αυτόν ενός ρόλου όχι απλά "διευθυντικού" ή "κατευθυντήριου", αλλά ρόλου "στοργικού" ή και "απορριπτικού" συχνότατα, τον οποίο (ρόλο) τα μέλη ΘΕΛΟΥΝ να σέβονται.

- Κατεπέκταση, έχουν ανάγκη κάποιον άλλο "ανώτερο" και "αποδεκτό" από όλους να αποφασίζει για λογαριασμό τους και να τους καθοδηγεί. Ως εκτούτου, ο admin "απαγορεύεται" να συμμετέχει ισότιμα στα δρώμενα ενός κόμβου και "πρέπει" να είναι απομονωμένος στη θέση του "κριτή".
- Το έργο του δεν είναι αποδεκτό εύκολα ή το αποδέχονται με δυσφορία, διαφωνούν με αυτό (και όχι μόνο με το έργο αλλά και με τη συχνότητα εμφάνισης έργων του admin, έστω και αν είναι πολύ αραιότερη απο άλλων δημιουργών) το κατακρίνουν ή το λιβανίζουν, συνήθως μέσος δρόμος δεν υπάρχει, η συζήτηση "φρακάρει" ή/και παγώνει ή γίνεται προκλητική, φτάνει στα άκρα για να προκαλέσει, λες και ελέγχουν διαρκώς την αντοχή του admin, σαν να ελέγχουν την αντοχή (και ανοχή) μιας μητέρας (ή γονιού γενικότερα) στις παρεκτροπές ή ατασθαλίες του παιδιού. Το κάθε μέλος μιας κοινότητας βάζει, ηθελημένα ή όχι, τον εαυτό του στη θέση του παιδιού. Το σημείο αυτό χρειάζεται περισσότερη ανάλυση -θα προσπαθήσω αργότερα να το εξηγήσω καλύτερα.
- Θα μπορούσα να παραλληλίσω τον admin με τη "μάνα του λόχου" και τα μέλη με τα φαντάρια, αν μπορούσε να αναπτυχτεί οικειότητα σε ένα κόμβο που θα έμοιαζε με το στρατό. Στο στρατό όμως δεν τολμάει κανείς να αντιταχτεί στον "ανώτερο" και ο υπεράνω δε δείχνει καμμιά ανεκτικότητα, ούτε διστάζει να αποβάλλει τον ταραξία. Οπότε... ο παραλληλισμός δεν ευσταθεί.

* Με δυο λόγια, η θέση του διαχειριστή μιας κοινότητας είναι παρεξηγημένη επειδή ακριβώς μεταφέρεται εικονικά σε οικογενειακό περιβάλλον.
* Οπότε, ο admin πρέπει να μένει μακρυά απο τη ροή των δρώμενων του σάϊτ για να μην εμπλακεί στα συναισθηματικά παιχνίδια των μελών - δημιουργών.
* Αυτό είναι περισσότερο παγίδα για τα μέλη, που σχηματίζουν μια εικόνα του διαχειριστή ως "παντογνώστη" και "υπεράνω" και όχι τόσο για τον ίδιο τον admin, όταν φυσικά γνωρίζει τον ακριβή ρόλο και τη θέση του και έχει διαλέξει την αποστασιοποίηση μετά λόγου γνώσεως.


---------------------------
ΣΗΜ. το post είχε αναρτηθεί στο blog taparaponasas stonOHE την Πέμπτη, 24 Νοέμβρη 2005, για την ακρίβεια ήταν το δεύτερο post που ανέβηκε εκεί πέρα. Εναυσμα ήταν η εμπειρία μου στη διαχείριση ενός από τα πρώτα πειραματικά sites, το μοναδικό ίσως περί Νετ Αρτ και συνδυασμού λογοτεχνίας με εικαστικά και ηχητικά κόλπα, το www.kivernologotexnia.com/


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Rodia στις 3:25 μ.μ. 5 Επι-κρίσεις  

Συσπειρώσεις - Ομαδοποιήσεις

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ προσπάθειες -πετυχημένες αλλά και... αποτυχημένες!- συσπείρωσης μπόγγερς σε κοινά εκθετήρια, όπως το "ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ", σε κοινά θέματα, όπως τα "5 πράγματα που ΔΕΝ ξέρετε για...", σε από κοινού συγγραφή, όπως οι έρμες 28 μέρες του Φλεβάρη που σταμάτησαν πριν ο μήνας φτάσει στη μέση του, σε κοινόχρηστα μέρη καταγγελιών για τα κακώς κείμενα, όπως "ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΦΕΛΛΟΙ" του Γάτου.

Σκέφτομαι να παρατηρώ καλύτερα και να αναφέρω εδώ πέρα την πορεία των προσπαθειών αυτών. Ο,τι πάρει το μάτι μου δλδ. Με μια λέξη, προτείνω τον τομέα "Παρατηρείν". Επίσης, προτείνω να αφήνουμε τα ποστ ως Draft μέχρι να προσαρμοστούμε στις προδιαγραφές του ιδρυτού. Μάιστα... Χαρτοπόντιξ, κάνε παιχνίδι λέμε:-)))


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Rodia στις 3:05 μ.μ. 1 Επι-κρίσεις  

Εκκίνηση

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Δεν ξέρω πως μου ήρθε η ιδέα. Την κουβαλάω κάτι μέρες τώρα. Κάτι γιατί έχω γράψει αρκετά πράγματα για το θέμα, κάτι γιατί έχω διαβάσει πολύ περισσότερα, θεώρησα ότι κακό δεν κάνει να τα μαζέψουμε σε μια γωνιά για να έρχονται οι νέοι μπλόγκερς να "φωτίζονται" από τη σοφία των παλαιότερων ή τουλάχιστον να μην λένε τις ίδιες σαχλαμάρες :D


Τα βασικά:
  • Το blog θα λειτουργεί ως αναρχική κολεκτίβα, με ένα μόνο όρο: να μένουν στο θέμα του όσοι αποφασίσουν να συνδράμουν.
  • Δεν είναι απαραίτητο να δημοσιεύσει κανείς καινούργια κείμενα ή να κάνει την πρώτη δημοσίευσή τους εδώ. Είπαμε. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό αρχείο με ότι έχει σκεφτεί ο Έλληνας για το blogging.
  • Αν κάποιος θέλει να δημοσιεύσει περιστασιακά ένα κείμενο, αρκεί να μου το στείλει με email.
  • Αν πάλι κάποιος θέλει να συμμετάσχει σε μονιμότερη βάση, θα τον κάνω μέλος του μπλογκ για να μπορεί να ποστάρει μόνος. Αυτός ήταν ο λόγος που έφτιαξα το μπογκ στο blogspot κι όχι στο wordpress που τώρα παρεπιδημώ. Γιατί ο περισσότερος κόσμος που θα θελήσει να συμμετάσχει, θα το βρει πιο οικείο.
  • Δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος παραμονής ενός ποστ στην πρώτη σελίδα. Easy come, easy go. Το κείμενο όμως που θα εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα θα είναι το πολύ πέντε γραμμών. Για τα υπόλοιπα, μέσα, στην σελίδα του ποστ.

Άλλα:

  • Δεν θα υπάρχουν στάνταρ κατηγορίες (tags). Ο καθένας μπορεί να προσθέτει όποιες νομίζει ότι ταιριάζουν στο κείμενό του.
  • Αλλά κι όσοι έχουν συνεισφέρει, μπορούν να προσθέσουν κατηγορίες σε κείμενα άλλων. Να αφαιρέσουν μόνο δεν μπορούν.
  • Στην δεξιά στήλη θα δείτε και μια δειλή διαφημισούλα. Σκοπός της: να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση σε ξεχωριστό σέρβερ.
Και βέβαια τα παραπάνω δεν αποτελούν κανένα θέσφατο. Με συζήτηση όλα αλλάζουν.
Αντε, να δουμε...


Read more!
Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 10:30 μ.μ. 23 Επι-κρίσεις