Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Φλόγες στη Μπλογκόσφαιρα

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007


Flaming ονομάζεται η πράξη του να στέλνεις ηλεκτρονικά, ή να ανεβάζεις στο διαδίκτυο, μηνύματα τα οποία είναι σκοπίμως εχθρικά και προσβλητικά. Αυτά τα μηνύματα ονομάζονται «Φλόγες» (flames) και, ενίοτε, χρησιμοποιούνται με μοναδικό σκοπό να προκαλέσουν μια φιλονικία. Στόχος είναι, κυρίως, άτομα που προσελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον μιας κοινότητας. Αυτοί που εξαπολύουν τις «φλόγες» είναι επίσης μέλη της ίδιας κοινότητας που θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή στους εαυτούς τους. Οι Flamers συνήθως αποκαλούν τις «Φλόγες» τους Δικαιολογημένες Επιθέσεις.

Αν και η ανταλλαγή προσβολών είναι τόσο παλιά όσο ο ανθρώπινος λόγος, το flaming στο Internet ξεκίνησε με την εμφάνιση των fora και των chat rooms. Μια «Φλόγα» έχει στοιχεία ενός κοινού μηνύματος, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η πρόθεση. Δηλαδή, ένα εριστικό ή ακόμα και προσβλητικό κείμενο δεν θεωρείται «Φλόγα» αν έχει γραφτεί χωρίς την πρόθεση να επιτεθεί προσωπικά σε κάποιο άτομο ή σε ομάδα ατόμων. Μια «Φλόγα» δεν έχει ποτέ σκοπό να ξεκινήσει έναν διάλογο, να βοηθήσει ώστε να διευκρινιστούν περαιτέρω συζητήσεις ή να πείσει άλλους ανθρώπους. Το κίνητρο της «Φλόγας» δεν είναι διαλεκτικό, αλλά κοινωνικό ή ψυχολογικό. Μερικές φορές οι flamers προσπαθούν, με αυτόν τον τρόπο, να διεκδικήσουν το μερίδιο της εξουσίας που νομίζουν πως τους αναλογεί, ή να αποκτήσουν μια θέση ισχύος. Τις περισσότερες, όμως, φορές οι flamerς είναι μικρόνοα, προκατειλημμένα άτομα, που η πεποίθηση ότι η δική τους γνώμη είναι και η μόνη σωστή, τους οδηγεί σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον όλων όσοι τους αμφισβητούν. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι flamers θέλουν απλά να προκαλέσουν αναστάτωση στα μέλη ενός forum και τότε έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά σε όλους trolls. Συνηθέστερα, πάντως, οι «Φλόγες» είναι θυμωμένα ή προσβλητικά μηνύματα, από ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπάθεια με το πρόσωπο προς το οποίο τις απευθύνουν. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι «Φλόγες» βοηθούν στην εκτόνωση των όποιων συναισθημάτων, αν και το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνονται συνήθως δεν το βιώνει έτσι.

Μια «Φλόγα» έχει καθόλου ή ελάχιστη σχέση με την αλήθεια. Στοιχεία και γεγονότα παραποιούνται, αλλοιώνονται και κατασκευάζονται κατά το δοκούν, παράλογες απαιτήσεις εγείρονται, συκοφαντούνται και δυσφημίζονται άνθρωποι κατά κόρον. Στο διαδίκτυο δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, οπότε φτάνει να το ισχυριστεί κάποιος για να γίνεις. Βέβαια, υπάρχει πάντα η περίπτωση, κάποιος να λέει αλήθεια, να μην πρόκειται για «Φλόγα» και να είσαι πράγματι ελέφαντας, οπότε έχεις όλα τα προσόντα για να γίνεις, εσύ ο ίδιος, ένας άριστος flamer: αποκαλείς τον άλλον ψεύτη και συκοφάντη, τον διασύρεις με e-mail σε όλη σου τη λίστα (ναι, το έχουμε δει ΚΑΙ αυτό στη μπλογκόσφαιρα: bloggers να στέλνουν e-mails σε άλλους bloggers διασύροντας άαααλλους bloggers). 'Η το –ακόμα πιο γελοίο- άτομα να αναρωτιούνται: «Γιατί αυτός ο ανώμαλος με έβγαλε από τα links του?» Αφού είναι ανώμαλος, άνθρωπέ μου, τι θες κι εσύ να είσαι σε links ανωμάλων??? Μήπως, στην τελική, ΕΣΥ είσαι ο ανώμαλος της παρέας? Βρε δεν πάμε καθόλου καλά!

Ας δούμε, λίγο, το προφίλ ενός flamer. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για άτομα μειωμένου κύρους και εμβέλειας, άτομα που δεν απολαμβάνουν στην προσωπική τους ζωή της προσοχής που θα ήθελαν. Συνήθως αποτυχημένοι επαγγελματικά, οικογενειακά και κοινωνικά, χωρίς την ικανότητα ή τις αντοχές να υψώνουν ανάστημα στον έξω κόσμο, βρίσκουν στο Internet και στην ανωνυμία τη δυνατότητα να φανούν ισχυροί. Διαμορφώνουν ένα προφίλ που καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό τους εαυτό και είναι διατεθειμένοι να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να το συντηρήσουν. Οποιοσδήποτε αισθανθούν ή νομίσουν ότι τους απειλεί με «αποκάλυψη», αυτόματα μπαίνει στο στόχαστρο.

Εχθρός μπορεί να γίνει ο καθένας που, στο μυαλό τους, είναι ή θεωρείται καλύτερος από αυτούς. Κάποιος πιο δημοφιλής, πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο καλός γραφιάς, πιο πλούσιος, πιο οτιδήποτε. Στα blogs εχθρός των flamers γίνεται όποιος έχει περισσότερες επισκέψεις, όποιος έχει περισσότερα links, όποιος έχει περισσότερα σχόλια, όποιος «ακούγεται» περισσότερο, όποιος σημειώνει οποιουδήποτε είδους επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν είναι ουσίας ή όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετράει στο μυαλό τους είναι ότι εκείνος ο κάποιος, έχει κάτι που αυτοί δεν έχουν. Στη μπλογκόσφαιρα έχουμε δει αρκετά ξεκαρδιστικά παραδείγματα, ξεκαρδιστικά όταν τα δεις νηφάλια, γιατί είναι ανθρώπινο στην αρχή να σου γεννούν οργή και θλίψη. Έχουν ξεσπάσει «flamewars» για το ποιος την είχε πιο μεγάλη (τη γραμματοσειρά στο αλήστου μνήμης Monitor), για το ποια είναι η σειρά η σωστή, η πρόστυχη στις διάφορες λίστες κατάταξης των blogs, για το πώς μετράνε την επισκεψιμότητα και ποια η σχέση της με την ποιότητα και όλα αυτά τα γραφικά.

Μια άλλη κατηγορία, πολύ πιο δύσκολη και λυπηρή, είναι αυτή των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Το διαδίκτυο έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς από αυτούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν την παθολογία τους ανενόχλητοι, ανεξέλεγκτοι και –κυρίως- ανώνυμοι. Άτομα με κάθε είδους διαταραχές, πολλές φορές υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και βαριά φαρμακευτική αγωγή, θεωρούν το διαδίκτυο την παιδική τους χαρά και βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων. Στόχος τους, συνήθως, οι ομάδες που –αφελώς- θεωρούν πιο ευάλωτες: γυναίκες και ομοφυλόφιλοι άντρες. Φυσικά, καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν ρισκάρουν τόσο. Ανεβαίνουν τα posts, λογοκρίνονται ή διαγράφονται τα σχόλια των εκφραζόντων διαφορετική άποψη, και απολαμβάνουν την «παντοδυναμία» τους.

Οι «Φλόγες» που έχω συναντήσει στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, εμπίπτουν στις κατηγορίες της ανόητης ζήλιας και της παθολογίας. Άνθρωποι φθονεροί ή διαταραγμένοι, έχουν προκαλέσει, προσβάλλει, εξουθενώσει ανθρώπους με ασύστολα ψεύδη και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Άλλες φορές έχουν επιτύχει να ξεσπάσει flamewar, άλλες όχι. Η πρώτη περίπτωση είναι για οίκτο και για γέλια. Και στη δεύτερη περίπτωση είναι που επαληθεύεται η αρρώστια. Ενώ τους αγνοούν αυτοί που δέχονται τις επιθέσεις, κατανοώντας ότι δεν είναι σωστό να τα βάζεις με άρρωστο άνθρωπο, εκείνοι επανέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (όποτε τους τη δώσει ή όποτε είναι η δεν είναι υπό την επήρεια των φαρμάκων τους), με νέους λίβελους. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ένα ειλικρινές «περαστικά».


Σημείωση: Λιγότερο ή περισσότερο σχετικά με το θέμα, είναι δυο εξαιρετικά posts του kostis-b. Νομίζω πως πρέπει να διαβαστούν από όλους μας.

1. Ένα ρομαντικό γράμμα σε τρεις πράξεις προς έναν φανταστικό κυβερνογραφέα-βλόγερ

2. Anonymizer


Συνεισέφερε η/ο NinaC στις 12:04 π.μ.  

27 Επι-κρίσεις:

Кроткая είπε...
φωτιά στα μπατζάκια μας δλδ.
πολύ διαφωτιστική η Βικιπαίδεια!

allmylife είπε...
και η λύση;

Sofogreg είπε...
Ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση:γιατί τόσοι άνθρωποι πίστεψαν ή πιστεύουν πως η μπλογκόσφαιρα θα ήταν κάτι διαφορετικό από την "πραγματική" ζωή; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν συμμετέχουν;

Αλεπού είπε...
Θα συμφωνήσω με την allmylife. Γιατί η μπλογκόσφαιρα να αποτελεί εξαίρεση των υπόλοιπων ανθρώπινων σχέσεων, αφού είναι κι αυτή μια έκφανση τους; Απλώς,εδώ υπερτονίζονται οι εντάσεις, λόγω του δημόσιου και του προβεβλημένου.

Alkyoni είπε...
Νίνα όντως "έγραψες".
Καιρός να συμφωνήσω κι εγώ με τη σειρά μου,σαν απάντηση-σχόλιο σε όσα λες,με της όλημαςηζωή και τη αλεπού που συμφωνεί μαζί της :p αφού της επισημάνω πως συμφωνούμε με τον sofogreg τελικά :)
όντως όμως όπως λέει η όλημαςηζωή η λύση;;;;
ΥΓ: Μήπως ξέχασες να γράψεις και για τις "διαφημίσεις" μη ποστ flaming,στο τέλος συνήθως τοποθετημένες,ενός μπλογκ;;
καλημέρα φιλιά

Χαρτοπόντικας είπε...
"Φλογερό" το ξεκίνημά σας στο metablogging κυρία μου!

Goudaki! είπε...
Και μη χειρότερα...!

fotis είπε...
Εξαίρετο! ;-)

JustAnotherGoneOff είπε...
Όντως, πολύ καλό ποστ και συνυπογράφω το σχόλιο της allmylife. Άντε να μαζευτούμε επιτέλους... το νετ δεν λέει άμα βγάζουμε την πίκρα μας. Αλλιώς, ένα γενναίο delete και πας για βρούβες.

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...
τι αλλο θα ακουσουμε;
τι αλλο Θεε μου!!!
κοινωνια κανονικη...

Rodia είπε...
Ωραία και γλαφυρά τα γράφεις Νίνα:-))

Το πρόβλημα υπάρχει επειδή προσωποποιούμε τις γνώμες, τις απόψεις, τα σχόλια και ο,τιδήποτε γραπτό πέσει στην αντίληψή μας στο διαδίκτυο.

Αρα, οι εικόνες, αυτές που σχηματίζει ο κάθε εγκέφαλος, έχουν τη μερίδα του λέοντος στο πρόβηλμα που δημιουργείται...

Ας απεξαρτηθούμε πια!

ένα παλιό και κάπως σχετικό ποστάκιον:
http://rodiat2.blogspot.com/2005/11/blog-post.html

NinaC είπε...
Ροδιά μου θα συμφωνήσω αλλά και θα διαφωνήσω μαζί σου. Αν εγώ γράψω ένα ποστ απαξιωτικό, υβριστικό και προσβλητικό για τις γυναίκες μπλόγγερς κι εσύ θεωρήσεις ότι αναφέρομαι σ' εσένα, τότε ναι, προσωποποίησες το ποστ μου και το πρόβλημα είναι δικό σου.

Αν όμως στο ποστ μου αναφέρομαι, με τον ίδιο τρόπο, σε μία γυναίκα μπλόγγερ, που διατηρεί πέντε μπλογκς και την αποκαλώ "Τετράκλωνη" π.χ., τότε σαφέστατα αναφέρομαι σ' εσένα και σαφέστατα είμαι flamer.

Απλά πράγματα.

Και να μην συγχέουμε το flaming με τις διαφωνίες ή τις φιλονικίες που καμιά φορά παρεκτρέπονται από τα όρια της κοσμιότητας. Άλλο το μεν, άλλο οι δε.

NinaC είπε...
Αλκυόνη μου, φλόγα θεωρείται οποιοδήποτε μήνυμα έχει τα χαρακτηριστικά που ανφέρονται στο ποστ. Ακόμα και τα διαφημιστικά :)

Με τους λοιπούς μάλλον συμφωνούμε.

Rodia είπε...
Aσχετο, προς χαρτοπόντιξ: Οι ενδείξεις "Rodia said..." γιατί βρίσκονται κάτω απο το σχόλιο του κάθε σχολιαστή; Μπερδεύομαι...
(στη σελίδα του κάθε ποστ συμβαίνει, όπου υπάρχει το ποστ + τα σχόλια, και όχι στη σελίδα των -σκέτων- σχολίων)

Rodia είπε...
Είχε συμβεί παλιότερα, να με ταυτοποιήσει κάποιος με ένα άλλο νικνέημ και να με διαβάλλει (το νικνέημ Ροδια δλδ) σε διάφορους τόπους. Αντί να αρχίσω να διαμαρτύρομαι, απλώς σίγησα για λίγο διάστημα, ώστε να δώσω την ευκαιρία σε άλλους να καταλάβουν τι εστί το νικνέημ Ροδια. Αν δεν κατάλαβαν μερικοί, το λάθος δικό τους...

..και.. ΜΗ ΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΛΩΝΗ!!!
(πλάκα κάνω, μ' αρέσει βρε ζουζούνα!)

Μου άνοιξες την όρεξη πάντως και θα στρωθώ να γράψω κάτι πιο συμμαζεμένο περί "εικόνων" στο ιντερνέτ

:-))

Χαρτοπόντικας είπε...
@Ροδιά άγγελος κακών ειδήσεων μου έχεις γίνει :)
Τι έκδοση browser έχεις; IE 5.5;
Με 7 σίγουρα δεν έχει πρόβλημα. Κι εννοείται με Firefox. Θα δω αν μπορέσω να βρω τι φταίει.

Rodia είπε...
Me Opera kai me IE 7 mpainw kai blepw to idio..

Χαρτοπόντικας είπε...
Η διαχωριστική γραμμή που έβαλα δε σε βοηθάει;

Rodia είπε...
copy-paste:

@Ροδιά άγγελος κακών ειδήσεων μου έχεις γίνει :)
Τι έκδοση browser έχεις; IE 5.5;
Με 7 σίγουρα δεν έχει πρόβλημα. Κι εννοείται με Firefox. Θα δω αν μπορέσω να βρω τι φταίει.
Χαρτοπόντικας said... 5 Μάρτιος 2007 6:35 μμ


Me Opera kai me IE 7 mpainw kai blepw to idio..
Rodia said... 5 Μάρτιος 2007 7:09 μμ

Post a Comment
Pingbacks
Φλόγες στη Μπλογκόσφαιρα

Create a Link
Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Rodia είπε...
Παιδί μου!!!!
Δεν είμαι χαζή λέμε.. και χωρίς τη γραμμή το πιάνω..;-) αλλά είπα μην ειναι προβλημα.. γενικά.. μια και όπου αλλού υπάρχει το ανάποδο!!!

:-)

Χαρτοπόντικας είπε...
@Ροδιά Ααααααααα, τώρα κατάλαβα! Εγώ είμαι ο χαζός. θες να φαίνεται το ποιος μιλάει πρώτο,ε;;

Ανώνυμος είπε...
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα αλλά προτιμώ να μείνω στην λύση...
Αγνοήστε τις φωτιές και μην προσπαθείτε κάν να ρίξετε νερό πάνω τους γιατί πίσω από τους καπνούς υπάρχει ρεύμα που μπορεί να σας σκοτώσει...

Кроткая είπε...
ποντίκι, είχε δίκιο η Ροδιά, κι εγώ μπερδεύτηκα, που έχω ΙΕ 7,αλλά δεν είναι και τραγικό. τώρα πάντως είναι πολύ καλύτερα.

σόρυ για το άσχετο σχόλιο.

Markos είπε...
Τώρα βέβαια θα με πείτε χαζό, αλλά δεν κατάλαβα τίποτα (ο όρος αυτόflamer υπάρχει;)

Δηλαδή, να υποθέσω ότι όλοι εδώ ΔΕΝ έχετε μεγαλώσει σε γειτονιά, δεν ξέρετε τι είναι φαρμακόγλωσσος, δεν ξέρετε γιατί το έκανε;

Καλά, ξαναμπαίνω στο .. κλουβί μου και διαβάζω να μαθαίνω.

Καλησπέρα

Ανώνυμος είπε...
egw pantws kserw oti flamer stin aggliki argo einai o poustis...
twra gia floges klp prwti fora to akouw na xrisimopoieitai...
sygnwmi pou rixnw to epipedo, alla eida to flamer k tin analysi k pe8ana sta gelia.
kalimera sas.

Prince Of The City είπε...
Ηλιθιοι δυστυχως υπαρχουν παντου...
Κι αν τους δωσεις σημασια, το πιο πιθανο ειναι να τους χαρισεις μια ηλιθια νικη στον ανουσιο πολεμο τους...

NinaC είπε...
@Mάρκο, ξέρουμε: ζηλεύει :p

@Καλά με συγχωρείς, έχεις δίκιο για τη slang ορολογία, αλλά δές το μεταφορικά: το flaming στο internet τι άλλο είναι εκτός από πουστιά? (με την κακή έννοια) :)

Δημοσίευση σχολίου