Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Αν στα μπλογκ μπει εισαγγελέας...

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Οι εφημερίδες που χωρίς άδεια δημοσιεύουν κείμενα από διάφορα ιστολόγια είναι η μία όψη του νομίσματος.
Αν το παιχνίδι της νομικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων χοντρύνει, ή αν κάποια ιστολόγια αρχίσουν να αποφέρουν χρήμα (μέσω διαφήμισης) αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των κειμένων, τραγουδιών, βίντεο και φωτογραφιών που κατακόρον και χωρίς άδεια χρησιμοποιούν όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά ιστολόγια, ζητήσουν τα ρέστα.


Εκτός από το ηθικής τάξεως θέμα (: πως διεκδικούμε το ίδιο δικαίωμα που κατά κόρον παραβιάζουμε) υπάρχει κι ένα ζήτημα άγνοιας.
Νομίζω ότι η πλειονότητα αγνοεί ότι εκτός από τη μουσική και το βίντεο (που η βιομηχανία της διασκέδασης και του θεάματος μας έχει κάνει πασίδηλο ότι έχουν δικαιώματα) και οι φωτογραφίες και τα κείμενα που αναδημοσιεύουμε έχουν δικαιώματα.

Ειδικά για τις φωτογραφίες θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς την ταχτική, όχι της αντιγραφής, αλλά της 'σύνδεσης', εισάγωντας φωτογραφία από απομακρυσμένη τοποθεσία.
Και σ' αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα γιατί επιβαρύνεται ένας ξένος σέρβερ χωρίς να παίρνει πίσω κάποια επισκεψιμότητα.

Όσον δε αφορά τα κείμενα που προέρχονται από βιβλία, μεταφράσεις ή έντυπα, αν πρόκειται για κείμενα όπου οι συγγραφείς τους έχουν αποβιώσει 80 χρόνια πριν τουλάχιστον, (νομίζω) δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τα υπόλοιπα υπάρχει θέμα.

Η σωστή (και άγονη ταχτική) είναι να ζητά κανείς άδεια. Και λέω άγονη, γιατί ειδικά στα κείμενα το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να βρει τον κάτοχο των δικαιωμάτων ή, αν τον βρει να μην λαμβάνει απάντηση ή τις περισσότερες περιπτώσεις να λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Τι κάνει λοιπόν κανείς που θέλει να είναι νομοταγής;

Για τη μουσική βρίσκει κάποιο πάροχο όπου νόμιμα διαθέτει κομμάτια για να τα βάλει κανείς να παίζουν στο μπλογκ του (με streaming κι όχι με download). Το Sonic που παρέχει το wordpress.com σαν sidebar widget, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Για τις φωτογραφίες χρησιμοποιεί φωτογραφίες από ιστοτόπους που επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Flickr για παράδειγμα.

Για βίντεο, YouTube αλλά προσοχή: μόνο αν αυτός που τα ανεβάζει είναι κι ο δημιουργός τους και δίνει το δικαίωμα να μοιράζονται. Γιατί κατά τ' άλλα ήταν μόλις πριν δυο βδομάδες που εισαγγελέας ζήτησε να κατέβουν 25 εκ. βίντεο από το YouTube για παραβίαση δικαιωμάτων.

Για τα κείμενα, εε, ότι τον φωτίσει...

5 Επι-κρίσεις:

christina είπε...
Εγώ όμως δεν πληρώνομαι από το μπλογκ (όπου προσπαθώ να αναφέρω πηγές και λινκς). Γιατί κάποιος να πληρώνεται για αυτά που γράφω; Και να μην το ξέρω καν;

Και να ρωτήσω και κάτι: Βάζω απόσπασμα από το τάδε βιβλίο και αναφέρω συγραφέα. Ειναι παραβίαση; Εννοώ, ειναι σοβαρότερη παραβίαση από το να αναφέρω το αποσπασμα μπροστα σε κοινο στην καφετερια;

Rodia είπε...
Υπάρχουν ιστότοποι, όπως το podomatic, που διαθέτουν λίστες με μουσική ελεύθερη για αναπαραγωγή στο διαδίκτυο.

Χαρτοπόντικας είπε...
@passer-by Το "εγώ δεν πληρώνομαι από τα μπλογκ" δεν σημαίνει ότι έχω το πράσινο φως να καταπατάω τα πνευματικά δικαιώματα των άλλων. Τουλάχιστον έτσι είναι ο νόμος. Κι εξάλλου αυτό το "πληρώνομαι" σηκώνει κουβέντα. Αν αύριο σε πλησιάζει μια εφημερίδα και σου πει "ωραία γράφεις", έλα να γίνεις δημοσιογράφος, τότε το μπλογκ σε πλήρωσε έμμεσα.
Για τα αποσπάσματα κειμένου υπάρχει (νομίζω)νομική κάλυψη. Για ολόκληρο το κείμενο, είναι πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...
Οταν βρισκω μια φωτογραφια σε site που τις δινει "ελευθερα" δε θα κάτσω να ψαξω και πολύ. Θα βαλω το λινκ τους αλλα δε θα ψαξω απο που τις πηραν. Δεν λέω ότι πρέπει να καταπατάμε τα δικαιώματα των άλλων, λέω οτι κατά τη γνωμη μου το "εγκλημα" δεν ειναι συγκρίσιμο. Αλλο το να μην εχεις καρτα καυσαεριων κι αλλο να πατάς τις γιαγιάκες στο δρομο.
Γιατι να παμε με βαση το τι μπορει να συμβει στο μέλλον κι οχι με το τι συμβαινει τωρα; Με την ίδια λογική, ολα όσα κάνουμε στη ζωή μας μπορει να μας ωφελησουν οικονομικα καποια στιγμη στο μελλον.

Για την ερώτηση μου στο προηγουμενο σχολιο, που μπορω να βρω στοιχεια που στεκουν νομικά;

ΥΓ. Δημοσιογραφος γίνεται οποιος γραφει ωραια;;

Χαρτοπόντικας είπε...
@passer-by Η έννοια του ποστ δεν είναι να συγκρίνει 'πλημμελήματα' με 'εγκλήματα'. Είναι να δώσει μια απλή πληροφορία στους ιστολόγους: προσοχή υπάρχει θέμα δικαιωμάτων. Όσοι το γνωρίζουν πράττουν εν γνώσει και παίρνουν τις αποφάσεις και τα ρίσκα τους. Ας κάνουν το ίδιο κι οι υπόλοιποι.
Για την ερώτησή σου, δες τον elawyer
αν έχει κάτι. Δεν ξέρω παραπέρα.

Και για το υστερόγραφο έχω να πω, ότι τουλάχιστον έτσι έχει αποδείξει μέχρι τούδε η ελληνική μπλογκόσφαιρα (Λεπτομέρειες offline).

Δημοσίευση σχολίου