Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

"θεματικά blogs" - επαγελματίες bloggers

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2007

Υπάρχουν, φυσικά, και θεματικά blogs, εκείνα τα blogs δηλαδή που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, καλή ώρα ετούτο εδώ. Η πλειονότητα όμως -νομίζω- των bloggers ποστάρει τουρλού τουρλού διάφορα, αταξινόμητα, χωρίς να εστιάζει συγκεκριμένα σε κάτι.



Η ένστασή μου είναι ο, κατά κάποιο τρόπο, εξαναγκασμός των bloggers από τους aggregators να τοποθετηθούν θεματικά, ορίζοντας "σε ποια κατηγορία ανήκει" το υπό καταχώρηση blog. Τη στιγμή μάλιστα που έχουν καθορίσει οι ίδιοι οι aggregators το στίγμα των κατηγοριών, νομίζω ότι είναι παράδοξο να ζητούν από κάθε blogger να... καταταγεί σε αυτές! Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι bloggers είμαστε... "αταξινόμητοι" και πολύ καλά θα κάνουμε να παραμείνουμε έτσι!

Προσωπικά μιλώντας, έχω ξεχωρήσει τα θεματικά μου blogs και νοιώθω μια χαρά, δε μπορώ όμως να υποχρεώσω κάποιον, που διαθέτει λιγότερο χρόνο και ποστάρει σε αραιότερα χρονικά διαστήματα για διάφορα θέματα, να "κατηγοριοποιηθεί".

Ως λύση προτείνω να υπάρχει δυνατότητα να προσθέτει κάθε blogger υπό εγγραφή, την κατηγορία που νομίζει πως τον αντιπροσωπεύει ή να μένει εκτός (χωρίς ταξινόμηση) κατηγοριών. Αυτό ίσως οδηγήσει σε εμπλουτισμό των ενδιαφερόντων των bloggers, αλλά και των aggregators.

Ενα ερώτημα ακόμα για συζήτηση: Είναι ή δεν είναι επικίνδυνο (για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, κλπ αξίες) να απομονωθούν οι ελεύθερες φωνές (η ΔΥΝΑΜΗ του blogger) προς όφελος των "επαγγελματιών" που αναδεικνύονται στο χώρο..???..

..πολλά έγραψα, τρία posts απανωτά(!), αλλά έρχεται Σ/Κ και θα λείψω την επόμενη βδομάδα..

5 Επι-κρίσεις:

Χαρτοπόντικας είπε...
Ροδιά, νομίζω ότι οι κατηγορίες έχουν πεθάνει στο ιντερνετ. Ο νέος και ορθότερος τρόπος είναι τα tags.
Αν γράφει κανεις τουρλού τουρλου, μπορείς να βάλει τάξη στο χάος με τα σωστά tags, με ονομασίες τέτοιες που να μπορούν να ταιριάξουν και μ' άλλων.
Αν στο ποστ μου βάλω tag "της θειάς μου της Κοντύλως", έχοντας μεν μια χιουμοριστική διάθεση, είναι απίθανο αυτό το tag να αποβεί χρήσιμο σε κανέναν.
Αν πρόκειται για χιουμοριστικό κείμενο όμως, και βάλω tag χιούμορ, όλο και κάποιοι θα το ανακαλύψουν.

Rodia είπε...
Αντιγράφω από το SYNC:
"Ζήτησε το Blog σου
Δώσε στο κοινό πληροφορίες για το blog σου
Τοποθέτησε το στις σωστές κατηγορίες
Σύνδεσε το blog με την εικόνα σου"

Ο τομέας βέβαια δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένος, αλλά ζητείται ένταξη του BLOG (όχι του post) σε κατηγορίες.

Καλό είναι να το δουν οι συντελεστές από τώρα.. ή όχι;

Ανώνυμος είπε...
Προσωπικά συμφωνώ με τον μετα-χαρτοπόντικα. Τα tags αποτελούν την καλύτερη λύση η οποία διατηρεί και τον αταξινόμητο χαρακτήρα των περισσοτέρων.

Χαρτοπόντικας είπε...
Πιθανόν στο sync οι έννοιες tag και κατηγορία να ταυτίζονται.
Κάτι αντίστοιχο ζητάει το technorati όταν καταχωρείς το blog σου. Δεν περιορίζεσαι όμως σε μια επιλογή.Μπορείς να βάλεις όσες θες.

Ανώνυμος είπε...
Ακριβώς αυτό που λέει ο Χαρτοπόντικας.

Με τη λέξη Κατηγορίες, εννούμε τις Ετικέττες (Tags). Θα μπορεί δηλαδή ο blogger να "χαρακτηρίζει" to blog του με ένα αριθμό λέξεων δικής του επιλογής.

Δημοσίευση σχολίου