Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Η δύναμη των Ορισμών

Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

Υπάρχει κάποια πρόταση περί ορολογίας στο διαδίκτυο; Οι χαρακτηρισμοί όπως π.χ. bloggers, youtubers, κλπ κλπ, μοιάζουν με χαρακτηρισμούς οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και, δεν αποκλείεται, σύντομα ή σε λίγα χρόνια να δρουν κιόλας περίπου με τον ίδιο τρόπο. Ως οπαδοί, με φανατισμό.


Οσο οι άνθρωποι συσστρατεύονται σε διάφορους χώρους, έστω και άϋλους, παρατηρούνται φαινόμενα επίδειξης δύναμης, ομαδοποίησης ενδιαφερόντων, επισήμανση φίλων και εχθρών, κλπ κλπ.
Ολα ωραία και γλυκά τα αντιλαμβανόμαστε προς το παρόν, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε γνώμες και πληροφορίες, αλλά.. δεν θα μπορούσε να συμβεί π.χ. ένας διαδικτυακός πόλεμος; Οργανωμένες επιθέσεις με συγκεκριμένους στόχους δηλαδή και όχι σποραδικές επιθέσεις σχεδόν τυχαίες, όπως αυτές των μεμονωμένων χάκερς.
Αν υπήρχε μια ορολογία αποδεκτή γενικώς, όπως π.χ. οι μαθηματικοί όροι ή οι ορισμοί της φυσικής, και όχι προσωποποιημένοι χαρακτηρισμοί που να προσδιορίζουν εταιρίες, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο του ομαδισμού κάτω από λάβαρα και σημαίες;


Συνεισέφερε η/ο Rodia στις 3:45 μ.μ.  

2 Επι-κρίσεις:

Χαρτοπόντικας είπε...
Αναρωτιέμαι ποιος θα μπορούσε να επιβάλλει τη χρήση ορολογίας στο διαδίκτυο. Στις επιστήμες υπάρχει μια ιεραρχία που τις επιβάλλει -κι εκεί όχι απόλυτα- αλλά το διαδίκτυο έχει ταυτιστεί με την έλλειψή της.
Και φυσικά όσο η ζωή γίνεται περισσότερο ψηφιακή, τόσο οι άνθρωποι θα αυτοπροσδιορίζονται μέσα σε ομάδες (πραγματικές ή virtual).
Όσο για τις αντιπαραθέσεις έχει συμβεί ήδη. Θυμήσου το google bombing του ΟΤΕ.

Rodia είπε...
Χμμ.. όχι μάλλον μια ορολογία επιβεβλημένη εκ των άνω, αλλά κάποιες ιδέες απλές και "έξυπνες" που να γίνουν αποδεκτές εύκολα.
Πώς λέμε σήμερα "μπλογκοχώρι" ή "μπλογκοχωριό" ή "μπλογκόσφαιρα" ή "μπλογκοσλοβακία" που λέει ο Α.Φ.Μαρξ! Ακόμα δεν έχει κατασταλάξει η τελική ονομασία και έχω την περιέργεια να δω πού θα πάει...

Το "ιστολόγιο" μάλλον κατακυρώθηκε, αν και δεν ταιριάζει με τα λοιπά παράγωγα της λέξης "μπλογκ" και, όπως φαίνεται, θα χυθεί πολλή φαιά ουσία στα πληκτρολόγια για παρόμοια ζητήματα.. και ίσως σχηματιστούν ομάδες που θα χρησιμοποιούν τη μια ή την άλλη ονομασία.. τρέχα-γύρευε δλδ!!!

Δεν θα ήταν όμως ενδιαφέρουσα μια προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού όσων χρησιμοποιούν τους διαδικτυακούς δρόμους εργασίας και επικοινωνίας;

:-) καλημερούδια

Δημοσίευση σχολίου