Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Τα linkblog πέθαναν. Ζήτω τα link! (updated)

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

Στο άλλο μου μπλογκ ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα το πως μετράμε το ειδικό βάρος ένος blog. Αφορμή το sync.gr που εφαρμόζει μια νέα ταχτική: μετράει τα links προς ένα post (κι όχι προς ένα blog). Τη συγκεκριμένη μέτρηση τη διενεργεί για τα εγγεγραμμένα στο sync ιστολόγια και για βάθος χρόνου 6 μηνών.
Επειδή το θέμα προμηνύεται hot, με παράπονα και στρεβλώσεις να ακούγονται ήδη δεξιά κι αριστερά, είπα να δώσω εδώ την αφορμή για να ακουστούν όλες οι σχετικές απόψεις.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:


α. Έχει νόημα η οποιαδήποτε μέτρηση (δημοτικότητας, ειδικού βάρους, επιρροής, αξίας κτλ) των ιστολογίων;
β. Αν έχει νόημα, πως πρέπει να γίνεται;
γ. Αν δεν έχει νόημα, πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί που διενεργούν, αξιοποιούν και καταχρώνται, μετρήσεις άνευ νοήματος.
Ας ακούσουμε απόψεις...

Με βάση το σχόλιο του Κώστα σ' αυτό το ποστ, παραπέμπω τους αναγνώστες στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εδώ.

Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 1:55 μ.μ.  

12 Επι-κρίσεις:

JustAnotherGoneOff είπε...
Αφορμή το sync.gr που εφαρμόζει μια νέα ταχτική: μετράει τα links προς ένα post (κι όχι προς ένα blog).

Αυτά είναι τα εισερχόμενα links, το είχε το monitor. Για τα υπόλοιπα επιφυλάσσομαι σε λίγη ώρα να απαντήσω.

Ανώνυμος είπε...
Πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε κουβέντα θα ήθελα να σε ... διορθώσω :-)
Το sync μετράει τα links που βρίσκονται στο body του post και οδηγούν σε κάποιο από τα blogs που έχουμε αυτή τη στιγμή στη βάση μας.
Περισσότερα έχει γράψει εδώ ο Νίκος

Τώρα, στα ερωτήματα που θέτεις...
(α) Νομίζω πως έχει αν γίνεται σωστά. Είναι ένας τρόπος να δεις τι /ποιος έχει συζητηθεί περισσότερο, ποιοι είναι οι 'επιδραστικότεροι' bloggers κ.α.
(β)Καλή ερώτηση :-) Εμείς ακολουθήσαμε τη λογική του pagerank . Σε παρόμιες συζητήσεις σε άλλα blogs υπάρχουν χρήστες που διαφωνούν με αυτη τη προσέγγιση. Είναι λογικό να υπάρχουν αντίθετες γνώμες. Προσέχουμε πάντως πολύ όλα αυτά που διαβάζουμε...
(γ) Εμ, φαντάζομαι με αδιαφορία. Η λέξη 'καταχρώνται' πάντως είναι λίγο υπερβολική κατά τη γνώμη μου.

Χαρτοπόντικας είπε...
@kostis πολύ χαίρομαι που κάποιος εκφράζει εδώ την άποψη του sync.
την διόρθωση δεν την κατάλαβα. Ακριβώς αυτό έγραψα πιο πάνω.
Το 'καταχρώνται' δεν αφορούσε το sync αλλά προβολές στον τύπο, ας πούμε, με λεζάντες του τύπου "οι δέκα δημοφιλέστεροι bloggers". Εκεί μπορεί κάλλιστα να υπάρξει κατάχρηση.

Ανώνυμος είπε...
Ήθελα να κάνω απλά σαφές πως ο μηχανισμός του sync μετράει τη δημοφιλία των blogs και όχι των posts αυτών (επειδή έγραψες οτι μετράει τα links προς ένα post κι όχι προς ένα blog).
Προσπαθούμε να παρακολούθουμε τη κουβέντα που γίνεται -όπου γίνεται και για όσο γίνεται- σχετικά με το sync.

Χαρτοπόντικας είπε...
@kostis Γιατί όμως μετράται τα link εγγεγραμμένων μόνο στο sync? Ένα blog μπορεί να έχει 50 links από ιστολόγια που δεν είναι στο sync. Δεν θάταν καλύτερο να παραθέτε τα links όπως τα δίνει το technorati ας πούμε. Ή τουλάχιστον και αυτά;

Ανώνυμος είπε...
ok
πρώτον, όταν ένα νέο blog προστεθεί στο sync αυτομάτως ελέγχουμε πόσα από τα υπολοιπα που έχουμε στη βάση το έχουν λινκάρει και αντίστροφα.
δεύτερον, το technorati έχει μέσα όλα τα ελληνικά blogs?
και τρίτον, δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε το api του technorati που σου επιστρέφει τα links προς οποιοδήποτε blog σε ενδιαφέρει ώστε να το εμφανιζουμε παράλληλα με τα δικά μας στοιχεία αλλά φάγαμε πόρτα στο 500στο request (έχουν όριο στα ποσα hits κανει το κάθε api key ανά ημέρα)

Χαρτοπόντικας είπε...
@Kostis Ενδιαφέρον! Μπορείτε να ζητήσετε partnership για να το ξεπεράσετε αυτό. Βέβαια κι αυτοί μπορεί να ζητήσουν λεφτά οπότε κι εσείς μπορείτε να βάλετε διαφήμηση (απόλυτα θεμιτό).

Ανώνυμος είπε...
Τρόποι να το ξεπεράσεις υπάρχουν (μπορεις για παράδειγμα να σώζεις ένα instance απο το technorati στη βάση σου)... χρόνος δεν υπάρχει :-)

Rodia είπε...
Προβλέπω να... καταποντιστεί το ΝΑΤΟ μου από την 23η θέση όπου κοιμάται εδώ και κάτι μήνες! Το νέο ΜΙΞΕΡ, άραγε πότε θα ξεφύγει από τη μιζέρια της 2ης χιλιάδας; Αχαχαχαχαχα! θελοντας και μη, πέφτει κανείς στην παγίδα όσο υπάρχουν βαθμολογήσεις. Φταίει η πρωτιά, που έχει οικονομικά ανταλλάγματα -γενικώς.

Rodia είπε...
Ασχετο με το θέμα που διαπραγματευόμαστε εδώ πέρα, αλλά κάπου θέλω να το αναφέρω χωρίς να το κάνω βούκινο. Αυτό το ΝΑΤΟ στην προμετωπίδα μάλλον είναι που φταίει για το κυνηγητό που έχω φάει από χακεράδες, και ψιλοσυνεχίζεται ακόμα. Με τη μετακόμιση στο ΜΙΞΕΡ, ησύχασα κατά πολύ.

Χαρτοπόντικας είπε...
@Ροδιά Όταν μιλάς για χάκερς εννοείς το σπαμ που παίρνεις στο μπλογκ ή κάτι άλλο;

Rodia είπε...
Eννοώ επίθεση στον κόμβο μου (που είναι σε βαρύ λήθαργο, αλλά κάπου κάπου ενημερώνω για διάφορα σχετικά με τα blogs μου) σε περιόδους που ανέβαζα "ενοχλητικά" θέματα στο ΝΑΤΟ, με έξαρση τις μέρες (και νύχτες!) της υπόθεσης Blogme.gr. Τα συνδέω αναγκαστικά, επειδή δε μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση.
Χαμός γινόταν, ευτυχώς εδώ και λίγο καιρό έχουν αραιώσει. Απο καμιά 1.500άδα στην καθισιά, έπεσαν στα 43 (την περασμένη βδομάδα) τα τρόγιαν -μόνο. Ούτε ΝΟΡΤΟΝ τα συγκρατεί, ούτε τπτ. Μέχρι που σκέφτηκα να το διαγράψω το ΝΑΤΟ, αλλά αντιδρώ γενικά στη σκέψη να διαγράφονται δικτυακοί χώροι.

ΟΥΦΦΦ, τά'πα και ξαλάφρωσα!

:-))

Δημοσίευση σχολίου