Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Τι σημαίνει metablogging

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2007

Λίγο καθυστερημένα, αλλά ας το διευκρινήσουμε για χάριν σαφήνειας των προθέσεων του blog και για να μην παρεξηγηθούμε για κουτσομπολίστικο μπλογκ όπως σωστά επεσήμαναν ο JAGO κι η Ροδιά.

Ας το προσπαθήσω να το εξηγήσω όπως το καταλαβαίνω κι όποιος θέλει διορθώνει:

Μια γλώσσα έχει ένα πεδίο αναφοράς του κόσμου το οποίο κωδικοποιεί σε σύμβολα: η γλώσσα της φυσικής μιλάει για το φυσικό κόσμο, η γλώσσα της βιολογίας για το φαινόμενο της ζωής.
Όταν κάποιος αρχίζει να μιλάει ή κριτικάρει τη γλώσσα της φυσικής ή τη γλώσσα της βιολογίας τότε δεν αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της κάθε μιας επιστήμης αλλά έχει σαν αναφορά την γλώσσα που είναι ένα κώδικας. Η γλώσσα που μιλάει για μια γλώσσα λέγεται μεταγλώσσα.


Το ιστολογείν είναι ένας είδος γλώσσας, σαν τη φυσική γλώσσα, όχι πολύ σαφής, όχι πολύ καλά ορισμένη. Το ιστολογείν που μιλάει για το ιστολογείν είναι μια μεταγλώσσα. Εξ ου και metablogging.

Η κουτσομπολίστικη διάσταση προέρχεται από την χαλαρή χρήση του όρου: όταν μιλάς για το πως και τι γράφει π.χ. ο Χαρτοπόντικας, από μια άποψη είναι metablogging, στο βαθμό που δεν σε ενδιαφέρει το θέμα που αναφέρεται αλλά μόνο η πράξη του καθευατή. Αν βέβαια σκοπός σου είναι να κοροϊδέψεις, ειρωνευτείς επιτεθείς τότε αυτό λέγεται απλώς αχρειότητα και δεν παίρνει meta.

Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 7:43 μ.μ.  

2 Επι-κρίσεις:

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...
Απόλυτα σαφής. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να ξεκαθαριστούν καποια πράγματα για να συμμετάσχω.

Χαρτοπόντικας είπε...
@padrazo Άντε ντε!

Δημοσίευση σχολίου