Ελληνικό Metablogging

          Το blog για το blogging
          Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.

Blogroll και Social Bookmarking

Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

Πριν μερικές μέρες ζήτησα από τους συμμετέχοντες εδώ να γραφτούν στο del.icio.us για να δημιουργήσουμε από κοινού ένα blogroll για τούτο το blog. Επειδή δεν εξήγησα πολλά πράγματα κι επειδή η διαδικασία δεν είναι προφανής σε όλους, θα προσπαθήσω να το κάνω εδώ βήμα βήμα. Οι παλιοί μπλογκερς ή οι πιο τεχνικά καταρτισμένοι πιθανόν να τα γνωρίζουν αυτά, οι νέοι όμως σίγουρα θα τα βρουν χρήσιμα.


Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι blogroll. Είναι πολύ απλά μια λίστα από διευθύνσεις άλλων μπλογκ που κανείς αναρτά στο μπλογκ του και για να δείξει τις προτιμήσεις του αλλά και για ευκολία γιατί έτσι μπορεί να ανατρέχει γρήγορα στους μπλογκερς που προτιμάει.

To blogroll μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους:
α. Ο δύσκολος βάζοντας ένα ένα τα link μέσα στο template. Κάτι που γινόταν συχνά στον παλιό blogger.
β. Χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη λειτουργία του blogging software. Ο νέος blogger προσφέρει το link widget ενώ το wordpress έχει ένα εξαιρετικό σύστημα ιεραρχικής καταχώρησης και κατηγοριοποίησης των link.
γ. Χρησιμοποιόντας κάποιο εξωτερικό εργαλείο για τη συλλογή και αποθήκευση των link.

Μπορεί η χρησιμότητα ενός τέτοιου εργαλείου να μην είναι άμεσα προφανής όταν υπάρχουν οι δυνατότητες της περίπτωσης β. εντούτοις είναι η καλύτερη λύση. Γιατί;
Γιατί όπως αποδεικνύει η πράξη οι μπλογκερς είναι 'υπερκινητικοί'. Μετακινούν το μπλογκ τους από το ένα σύστημα φιλοξενίας στο άλλο ή πηγαίνουν σε δικό τους σέρβερ, ανοίγουν νέα μπλογκ, συμμετέχουν σε ομαδικά (καλή ώρα) κτλ.

Σ' αυτή την περίπτωση η μεταφορά του blogroll που έχει καταχωρηθεί με τις μεθόδους α. και β. είναι εξαιτερικά κοπιαστική. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι κανείς προνοητικός και αποθηκεύει πρώτα τα ενδιαφέροντα link στον browser του (δηλ. δημιουρώντας favorites (αγαπημένα) στον Internet Explorer ή Bookmarks (σελιδοδείκτες) στους Netscape, Firefox και Seamonkey, το να τα ξανακαταχωρήσει είναι μεγάλος κόπος.
Τα γνωστά προγράμματα blogging στην Ελλάδα (blogger, wordpress) δεν διαθέτουν εργαλεία εξαγωγής blogroll. Το wordpress διαθέτει μηχανισμό για εισαγωγή αλλά όχι για εξαγωγή.
Δείτε για παράδειγμα το metablogging.wordpress.com ένα μπλογκ που μόλις δημιούργησα και στο οποίο μετέφερα τα δεδομένα του παρόντος μπλογκ. Με τα ποστ τα σχόλια και τα tags καλά πήγε η μεταφορά αλλά τα λοιπά δεν πέρασαν.

Η πείρα έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης όχι μόνο του blogroll αλλά όλων των διευθύνσεων που βρίσκουμε ενδιαφέρουσες, είναι να γίνεται σε ένα δημόσιο εξειδικευμένο site στο internet, όπως το del.icio.us, το kaboodle και άλλα.

Το πρώτο πλεονέκτημα που προσφέρει η αποθήκευση σε ένα τέτοιο ιστοτόπο είναι η προσβασιμότητα. Μπορούμε να δούμε τα link που αποθηκεύσαμε και από τον υπολογιστή μας στο σπίτι και από τη δουλειά και από το τυχαίο internet cafe στο οποίο βρεθήκαμε στις διακοπές μας.
(Από δω και κάτω η συζήτηση θα περιοριστεί στο del.icio.us μιας κι αυτό είναι η μέθοδος που επιλέχθηκε για να αποθηκευτεί το blogrool του gr-metablogging αλλά και γιατί πολύ απλά αυτό το εργαλείο γνωρίζω καλύτερα.)

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να κάνουμε δημόσια τη λίστα με τα αγαπημένα μας link. Έτσι οι φίλοι μας μπορούν να δουν τι παρακολουθούμε. Στο delicious η δημόσια λίστα του καθενός είναι προσβάσιμη στην διεύθυνση: del.icio.us/όνομα χρήστη. Η δική μου για παράδειγμα είναι εδώ.
Εννοείται πως έχει κανείς την επιλογή να ορίσει ποια link θα φαίνονται στη δημόσια λίστα και ποια όχι.


Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των link που αποθηκεύουμε με tags, ακριβώς όπως κάνουμε για τα ποστ. Έτσι αν βρούμε κάτι που νομίζουμε ότι αφορά π.χ. το metablogging του προσθέτουμε το tag metablogging. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ ενδιαφέρον για το επόμενο πλεονέκτημα.

Το τέταρτο πλεονέκτημα -κι εδώ ερχόμαστε στο κυρίως θέμα- είναι η δυνατότητα εμφάνισης όλων ή μέρους των αποθηκευμένων link σαν blogroll στο blog μας.

Το wordpress έχει ενσωματωμένο widget γι αυτή τη δουλειά που μάλιστα επιτρέπει να γίνει η επιλογή των links με βάση τα tags που χρησιμοποιήσαμε για τον χαρακτηρισμό τους.
Απο το del.icio.us μας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουμε κατευθείαν στο blogger ένα widget που να εμφανίζει τα link μας (όπως έκανα εγώ εδώ).
Έτσι αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να αλλάξουμε μπλογκ, να δημιουργήσουμε νέο κτλ. για το blogroll η λύση είναι έτοιμη: απλώς συνδέουμε το νέο blog με το del.icio.us.

Το πέμπτο πλεονέκτημα είναι η συνεργασία στην αποθήκευση. Το del.icio.us σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα δίκτυο χρηστών (network) στους οποίους δίνεις πρόσβαση έτσι στα link σου.


Επιπλέον, κατά την καταχώρηση ενός καινούργιου, σου δίνει την δυνατότητα να το 'στέλνεις' σε ένα άλλο χρήστη του δικτύου σου. Κι αυτός τελικά είναι κι ο τρόπος λειτουργίας που πρότεινα για τη συλλογική δημιουργία του blogroll αυτού του site.
Κάθε συγγράφων ας με προσθέσει στο δίκτυό του.Τη στιγμή που καταχωρεί ένα link που νομίζει ότι μπορεί να αφορά το blogroll του gr-metablogging ας μου το στέλνει (με τον τρόπο που είπα αμέσως πιο πάνω) κι εγώ θα φροντίζω για την εμφάνισή του.


To delicious βέβαια έχει και πολλές άλλες δυνατότητες αλλά δεν είναι του παρόντος.
Για να πάρετε (οι συγγράφοντες εδώ) μια γεύση της συνεργασίας καταχωρώ και σας στέλνω την δημόσια διεύθυνσή μου στο del.icio.us.

Ελπίζω να μην παραήταν τεχνικό το ποστ και να διαφώτισα λίγο...

Συνεισέφερε η/ο Χαρτοπόντικας στις 7:51 π.μ.  

12 Επι-κρίσεις:

Rodia είπε...
Και αυτό είναι το δικό μου. Τώρα, τι γίνεται;

Χαρτοπόντικας είπε...
@Rodia Απελπίζομαι. Έγραψα αυτό το μακροσκελές ποστ για να πω ακριβώς τι γίνεται :(

Rodia είπε...
Το μακροσκελές ποστ ωραία τα λέει, αλλά είμαι πρακτικός άνθρωπος και χάνομαι στα πολλά, άσε που τα αγγλικά μου είναι κάτω του μετρίου, οπότε, σε παρακαλώ, σε ικετεύω λέμε, γράψε μου π.χ. "πάτα αυτό" και "στείλε εκείνο" και αν πέφτει το επίπεδο του μπλογκ, στείλτα μου με μεηλ..

:-)))απελπίζομαι και'γώ ξέρεις.. σπάνια ευτυχώς!! χαχαχα

Χαρτοπόντικας είπε...
@Rodia Ωραία, η πεμπτουσία είναι η εξής. Όταν βρίσκεις ένα ιστοτόπο (μπλογκ ή άλλο) που νομίζεις ότι θεματικά σαν αντικείμενο προσθέτει να το έχουμε στο blogroll, τότε σώζε το στο delicious και κάνε μου πάσα το link (όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα).
Αυτό είν' όλο.

Rodia είπε...
Den βρισκω τον τρόπο να μπω εκει που δειχνει η δευτερη φωτογραφια. Κατά τα άλλα, σε εχω δεχτει στα favorites μου, εχω το blogroll σου, κλπ. Αλλά το να στειλω λινκ δεν το βρισκω.. Νόμιζα ότι εσυ θα εκανες κατι αναλογο, να δεχτεις δλδ τα δικα μου αποθηκευμενα...
(για να δουμε, τι παταω για να το βρω επιτελους?)

Rodia είπε...
Αυτο που δεν βρισκω ειναι τα bookmarks

Χαρτοπόντικας είπε...
@Rodia
1.κάνε login στο delicious,πήγαινε στην επιλογή 'your network' και πάτα πάνω στο όνομά μου για να δεις τα link μου. Εγώ τα βλέπω τα δικά σου

2. Κάνε edit ένα link σου και βάλε tag for:chartopontikas κι εγώ θα το πάρω
;)

Rodia είπε...
Ειχα βαλει tag "metablogging"..

Rodia είπε...
έβαλα και "for:chartopontikas" και τώρα πάω να μαγειρέψω για ένα λόχο!!!
:-))

Χαρτοπόντικας είπε...
@Ροδιά Τα είδα τα link σου. Θαυμάσια.
Μια διευκρίνηση μόνο. Στο blogroll βάζουμε link ιστοτόπων, όχι άρθρων. Αυτά που μου έστειλες είναι πολύ ενδιαφέροντα να γίνουν ποστ. Γι αυτό και δεν τα δημοσιεύω. Κάνε τα ποστ εσύ. Επίσης για το tag, το for:someone είναι ειδικό tag για να στείλεις τα λινκ σε κάποιον. Αν βαριέσαι τη διαδικασία (της αποστολής
link, βάζε απλώς το metablogging κι εγώ θα το βλέπω από τα δικά σου, μόνο που έτσι πρέπει να ψάχνω κάθε φορά.

Rodia είπε...
δλδ με το tag "for:..." στέλνονται αυτόματα, έτσι; Χμμ.. αυτό δεν το είχα καταλάβει. Τέλος καλό, όλα καλά.
Τέλος..?

Χαρτοπόντικας είπε...
@Rodia Τέλος, το 'μαθες το ποίημα ;)

Δημοσίευση σχολίου