Ελληνικό Metablogging
Το blog για το blogging
Xώρος φιλοξενίας σκέψεων για το ιστολογείν από την κοινότητα των ελλήνων ιστολόγων.
Μετακομίσαμε!
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007
Σύνδεση Blogger με Picasa
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007
Η Google ανακοίνωσε ότι συνέδεσε τους λογαριασμούς στον Blogger με το Picasa, το σύστημα online αποθήκευσης εικόνων και φωτογραφιών. Όλες οι εικόνες που έχουν ανέβει στα μπλογκ του blogger από το Δεκέμβρη και μετά, είναι αυτόματα διαθέσιμες σαν άλμπουμ στο Picasa. Αυτή η εξέλιξη μάλλον λύνει τα χέρια αυτών που θέλουν να μεταναστεύσουν εκτός Blogger, μιας και μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλημα στην μεταφορά των φωτογραφιών (το λουστήκαμε πηγαίνοντας στο wordpress)...
Read more!
Ο Blogger θύμα των χάκερς
Σύμφωνα μ΄αυτό το άρθρο στο PC World, έχουν εμφανιστεί στον Βlogger (στον οποίο και φιλοξενούμαστε) μπλογκ τα ομοία μοιάζουν καθόλα πραγματικά αλλά που σκοπό έχουν να διαδώσουν trojans ή να κάνουν phishing. Το παραδέχτηκε η Google και λέει ότι άμα τα εντοπίσει θα τα σβήσει. Αν δεν έχουν σβήσει εμάς μέχρι τότε...
Read more!
Η σελίδα του Δημήτρη Γλέζου
Κυριακή 18 Μαρτίου 2007
«Γεια χαρά! Αυτή είναι η μικρή μου γωνιά στο web. Όπως όλες οι άλλες προσωπικές σελίδες και αυτή τηρεί τα προσχήματα: Είναι εξαιρετικά βαρετή, χρησιμοποιεί ξανά και ξανά πρώτο πρόσωπο ενικού αριθμού και είναι πάντα υπό κατασκευή.»
Περισσότερα εδώ
Mια σελίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση περί το ελεύθερο λογισμικό και πολλά άλλα ωραία και διαδικτυακά
Read more!
Tags Γλέζος, ελεύθερο λογισμικό, κόσμος, Παρατηρείν, Creative Commons, Epatents, GNU
Το Κόμικ στριπ των μπλογκ!
Σάββατο 17 Μαρτίου 2007
Το ξετρύπωσα σερφάρωντας. Ανανεώνεται συχνά κι ο δημιουργός του το διαθέτει για αναδημοσίευση. Το κοτσάρισα λοιπόν κάτω δεξιά.
Read more!
The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism
Ο Mark Cuban αναρωτιέται: When do more people watch online video than any other time?Λεπτομέρειες εδώ
Το έστειλε ο akindynos στο buzz, με τίτλο «The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism, κατά Web 2.0 (και διαόλου γωνία)»
Read more!
Ένα blog γίνεται ταινία!
Ταινία θα γίνει το blog της Λονδρέζας Belle de Jour, ένα blog που αποτελεί το ημερολόγιο ενός high-class call girl που απασχόλησε ιδιαίτερα τον τύπο πριν από 3 χρόνια. Το blog βραβεύτηκε το 2003 από την εφημερίδα Guardian ως blog της χρονιάς. Λεπτομέρειες εδώ
Το έστειλε ο simossays στο buzz
Παρατηρώ ότι η παγκοσμιοποίηση μέσω των blogs έρχεται ταχύτατα, μόνο που άλλοι διαλέγουν τα... προϊόντα και τον τρόπο προώθησής τους. Αυτό άραγε είναι που ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο; Το blog των απορρήτων(??) ενός κωλ γκερλ; Ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα βλέπω την περίπτωση. Ως ένα τρόπο ακόμα προώθησης της σκέψης των νέων προς τον εύκολο πλουτισμό και, οπωσδήποτε, το σεξ.
Read more!
Tags κόσμος, Παρατηρείν, Προβληματισμοί, blogs, buzz, cinema
Νομοσχέδιο μέσω YouTube
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007
«Φαντάζεσαι τον Πρωθυπουργό στο You Tube;
Ε, δεν είναι και πολύ μακριά η μέρα.»
Περισσότερα στο digital-era
Read more!
Bug στην αναζήτηση του Sync;
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007
Ψάχνοντας τον όρο "300" μέσω της αναζήτησης του Sync διαπίστωσα ένα κοινό στοιχείο σε όλες τις εμφανίσεις: βγαίνουν μόνο τα ποστ που το "300" είναι πρώτη λέξη στον τίτλο τους. Που αυτό σημαίνει ότι όσα ποστ έχουν το αριθμητικό "300" σε άλλη θέση, δεν εμφανίζονται, λ.χ. ο τίτλος Οι 300 στρατόγκαβλοι δεν εμφανίζεται ακόμη κι αν το δώσω προς πλήρη αναζήτηση. Επιπλέον, και το σημαντικότερο, δεν εμφανίζει τα ποστ που έχουν τον όρο "300" μέσα στο κείμενο κι όχι μόνο στον τίτλο του.
Bug ή κάτι άλλο;
UPDATE: εκτεταμένη αναζήτηση υποδεικνύει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται όταν ορίζουμε γενικά αριθμητικούς χαρακτήρες στην μπάρα αναζήτησης του Sync.
JustAnotherGoneOff
Read more!
Οδηγοί για "ιστολογική ελευθερία"
Tags ανθρώπινα δικαιώματα, νομική προστασία, Οδηγίες posting, blogs
Google: Η νέα πολιτική του ευνοεί την ανωνυμία
Περισσότερα εδώ.
Read more!
Tags ανθρώπινα δικαιώματα, ανωνυμία, google
This site wants freedom for Kareem ...
Τρίτη 13 Μαρτίου 2007
Tags ανθρώπινα δικαιώματα, Αποφάσεις, κόσμος
Blogging και έγκλημα
Και σ' όλο αυτό το διάστημα ποστάρουν και σχολιάζουν το τι αισθάνονται.
Η ιστορία εδώ
Έγραψαν ήδη: JAGO
Read more!
Βρετανός ο "κατασκευαστής" του βίντεο για τον Κεμάλ
Τελικά ακόμα και τις εθνικιστικές κορώνες δεν είμαστε ικανοί να τις φέρουμε σε πέρας μόνοι μας :)
Read more!
Επισκεψιμότητα από ... νάυλον
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007
Read more!
Λέξεις που αποτελούν "κόκκινο πανί"
Πρότεινα σε φίλους ορατούς και αόρατους(!!) να γραφτούν στο buzz και να βάλουν το μελισσόκουμπο, ώστε να μπορώ εύκολα και γρήγορα -με μια κίνηση- να προβάλλω τα posts τους που μου αρέσουν και βρίσκω ενδιαφέροντα, αλλά συχνά, λαβαίνω μια απάντηση σαν και αυτή περίπου:
«Μπήκα και το είδα, αλλά αυτά με τη "δημοφιλία" και το "κάρμα" παράξενα μου φαίνονται, θα το παρακολουθήσω, θα το σκεφτώ, κλπ κλπ...»
Μπορούν να βρεθούν λέξεις διαφορετικές; Η "δημοφιλία" έχει κατά καιρούς ενοχλήσει και από τον καιρό του Νώ.. επ! του παλιού μόνιτορ, όσο για το "κάρμα" παραπέμπει σε ινδικά θρησκευτικά!
Εμένα δεν με ενοχλεί καμιά λέξη, τη στιγμή που μπορώ να της δίνω τη σημασία που θέλω, έλα όμως που υπάρχουν ανθρωποι ευαίσθητοι που επιμένουν στην ακριβολογία!
Τι μπορούμε να προτείνουμε;
Read more!
Tags λεξικο, Παρατηρείν, Aggregators, blogs, buzz
ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ; (έλεγχος και παρακολούθηση μέσω των blogs)
(Το κάτωθι κείμενο δημοσιεύτηκε πριν αρκετούς μήνες στο blog μου.Είχε ακολουθήσει τότε μια πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το επαναδημοσιεύω εδώ ως μια αφορμή προβληματισμού και σκέψης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που θίγονται.)
Mερικές φορές μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος εύλογα, για ποιο λόγο να προσπαθήσει ιδιαίτερα η εξουσία να παρεισφρύσει στα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων "παγκοσμιοποιημένων" πολιτών (μέσω εξωτικών τεχνολογημάτων κ.λπ.), τη στιγμή που οι τελευταίοι παρέχουν αυτά τα στοιχεία ιδία βουλήσει και με ...υποδειγματική γενναιοδωρία...
Έξυπνο, πράγματι...Το αυτοφακέλλωμα σε όλη τη δόξα ανοησίας και παρομιλουμένου ναρκισσισμού ενώπιον μιας εξουσίας που πάντα έχει ως πρωτεύον αξίωμά της το "σε ελέγχω άρα έχω περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσω" (το θεμελιακό αξίωμα κάθε εξουσίας που εμφανίσθηκε έως σήμερα...).
Ο πειρασμός της δημόσιας έκθεσης της ιδιωτικής ζωής εν είδει ψηφιακού ημερολογίου είναι μεγάλος για τα ..υποψήφια θύματα... Στο βαθμό που το διαδίκτυο δομείται από μια λειτουργική αντίφαση που συνίσταται ακριβώς στο ότι η ψυχολογική ασφάλεια που νοιώθει το άτομο καθώς πληκτρολογεί εν δωματίω συμπληρώνεται αντιθετικά με "δημιουργικό" τρόπο, με την διοχέτευση των πληκτρολογουμένων γραπτών σε ένα ιδανικό από φαντασιωτική άποψη πλήθος, τότε, όντως...ο δρόμος για την κόλαση έχει ήδη στρωθεί με άνθη (pixel-οειδή).
Επομένως, και κατά λογική ακολουθία, το μυστήριο και η ανάγκη της εξομολόγησης τελείται εν διαδικτύω, φαινομενικά, με τον πλέον ιδανικό τρόπο.
Ο ημερολογιογράφος-ιστογράφος (οι ακριβείς ελληνικές λέξεις που αποδίδουν ελεύθερα και κατά προσέγγιση την αγγλική λέξη "blogger") εξομολογείται πίσω από ένα ηλεκτρονικό παραβάν που φαίνεται ότι του παρέχει ανωνυμία (και την ψυχολογική ασφάλεια της απομόνωσης που είναι αναγκαία για το ...μυστήριο της εξομολόγησης) και περαιτέρω,ελπίζει σε μια σχετική αποδοχή και συμπάθεια από μερικούς (λίγους ή πολλούς δεν έχει σημασία διότι στην πραγματικότητα είναι : κανένας) σχολιαστές.
Θα πρέπει πρώτα να υπερτονιστεί για τους αφελείς ότι η ανωνυμία στο διαδίκτυο ...απλά δεν υπάρχει.
Ένα nick δεν σε αποκρύπτει με κανένα τρόπο από τα μάτια εκείνα που θα θελήσουν να μάθουν ποιος είσαι, και ακόμα, η χρήση ενός proxy server κάθε άλλο παρά μπορεί να επιφέρει την πολυπόθητη ανωνυμία.
Ακριβώς επειδή, δεν υπάρχει μόνο η IP address που έχει παραδοθεί στον χρήστη από τον παροχέα διαδικτύου αλλά επίσης (για όσους δεν το ξέρουν) και η MAC address (Media Access Control address).
Η τελευταία είναι -να το πούμε απλοϊκά- ένα είδος personal ID σε κάθε computer που πωλείται στο κόσμο.
Κατά συνέπεια, ο χρήστης που αποπλέει στο διαδίκτυο, όσες IP addresses και αν αλλάξει, δεν θα παύει ωστόσο γι'αυτό να είναι μόνιμα "δεμένος" με την MAC address του.
Αυτή η personal ID δεν "μασκαρεύεται εύκολα" όπως η IP address...
Συνήθως οι απόπειρες μεταμφίεσής της συνοδεύονται από διακοπή της παροχής διαδικτύου.
Κάποιες φορές, μερικοί πολύ έμπειροι χρήστες μπορούν να κάνουν enmasqued την MAC address τους με επιτυχία, αλλά ακόμα και αυτό είναι παρακινδυνευμένο, μιας και μια τέτοια ενέργεια θα επισύρει αμέσως την υποψία στα μάτια του παροχέα διαδικτύου ("για να κρύβει την MAC του, ετοιμάζεται για κάποια εγκληματική πράξη").
Στην ηλεκτρονική εγκληματολογία όταν γίνεται λόγος για "ηλεκτρονικά ίχνη" συνήθως εννοείται αυτή ακριβώς η MAC address...ο αυστηρά προσωπικός αριθμός που συνοδεύει ένα έκαστο computer ανά τον κόσμο...
Βλέπουμε λοιπόν, πως ο αυτοβιογραφούμενος-εξομολογούμενος ημερολογιογράφος (ιστογράφος), ΔΕΝ είναι (και δεν μπορεί να είναι) ανώνυμος στον ηλεκτρονικό κόσμο, και επομένως, προβαίνει σε κάτι που δεν θα το φανταζόταν ποτέ υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Στην πραγματικότητα, μιλάει σε μια "πλατεία" δημοσίως περί ολόκληρης της καθημερινής ζωής του προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενο κάθε δυνατή πληροφορία για τον εαυτό του...
Και ναι μεν, αν κάποιος το ξέρει αυτό και δεν τον νοιάζει , τότε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για συνειδητή μετά γνώσεως επιλογή του.
Οι περισσότεροι όμως δεν το γνωρίζουν...ή δεν το συνειδητοποιούν ακόμα...ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, πιστεύουν ότι η καλή νεράιδα θα τους σώσει...
Σε άλλες εποχές, η εξουσία ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι δεκάδες εκατομμυρίων ανθρώπων θα ήταν πρόθυμοι να της επιδώσουν με ομολογουμένως ...χαρακτηριστική άνεση και με καθόλου δισταγμό ολόκληρη την προσωπική ζωή τους στα χέρια της.
Συνεπακόλουθα και κατ'αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι καθίστανται εν δυνάμει όμηροι της εξουσίας με ένα τρόπο μη αναστρέψιμο.
Ακόμα δε περισσότερο συμβαίνει αυτό στο βαθμό που ό,τι πληκτρολογείται και παρέχεται στο διαδίκτυο απλά μένει...αθάνατο (εδώ μπορούν να χαίρονται οι ματαιόδοξοι - αν μη τι άλλο η πολυπόθητη αθανασία των κειμένων τους είναι ipso facto δεδομένη!).
Οι λειτουργίες των διαδικτυακών μηχανών χρόνου (όπως π.χ. το wayback machine) και κατά δεύτερο λόγο του cache του google (αυτό μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου μπορεί να αποσυρθεί όταν ενα blog έχει καταπαύσει) καθιστούν ό,τι γράφεται να μην ...ξεγράφεται πια.
Ενδιαφέρον; αναμφίβολα ναι...
Εννοείται φυσικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανένας παροχεύς ιδιωτικών ιστοτόπων (blogs) να αρνηθεί να παραδώσει τα προσωπικά ηλεκτρονικά στοιχεία των ...εξομολογουμένων ημερολογιογράφων σε κάποια μυστική υπηρεσία του κόσμου (ας μην είναι κανείς τόσο εύπιστος - μπορούν να αρνηθούν μόνο σε τοπικές αρχές στο βαθμό που δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή, και αυτό όχι σε όλες τις χώρες).
Και εννοείται ακόμα, ότι δεν χρειάζεται η εξουσία μέσω των εντεταλμένων της γι'αυτό το σκοπό να διαβάσει ολόκληρα κατεβατά γραπτών από κάποιον blogger για να εξακριβώσει τόσο την δομή της προσωπικότητάς του όσο και τον τρόπο ζωής του...
Μια δυο σελίδες είναι αρκετές συνήθως για ανθρώπους που έχουν εκπαιδευθεί ιδίαιτερα στην ψυχοδιαγνωστική γνωμάτευση μέσω του γραπτού λόγου (βλέπετε, εκτός από τους ποιητές υπάρχουν και οι πράκτορες...).
Και μιλάμε εδώ για σοβαρές ψυχοδιαγνωστικές ικανότητες και όχι για τις φαντασιωτικές παλαβομάρες που συναντώνται στα σχετικά ξεκατινιάσματα του διαδικτύου...
Βέβαια, θα πει κάποιος ότι πολλοί ηλεκτρονικώς "εξομολογούμενοι", απλά λένε ...ψέμματα. Και έτσι δυσχεραίνεται το έργο της εξουσίας.
Πράγματι, το πρόβλημα αυτό φαντάζει μεγάλο μιας και η μυθομανία αναμφίβολα οργιάζει στο διαδίκτυο (η φύση του μέσου είναι τέτοια που προκαλεί τους πιο αδύναμους χαρακτήρες να βιώσουν το δικαίωμα στο όνειρο εν τη ηλεκτρονική πραγματικότητι ..μέσω πλασματικών αφηγήσεων και συμπεριφορών...)
Ωστόσο, μια ακριβής ψυχοδιαγνωστική γνωμάτευση μπορεί να εγγυηθεί με σχετική (αλλά ικανή) ακρίβεια το πόρισμά της περί του τι είναι ψευδές και τι αληθές σε μια "αμφίβολη" εξομολόγηση...
Οι ιδιωτικοί ιστότοποι (που κάθε άλλο παρά ιδιωτικοί είναι..) αυξάνονται εξ αριθμητικής απόψεως αλματωδώς μέρα με την μέρα σε πανυδρογειακή έκταση και κλίμακα.
Οι εμπνευστές και οι πλέον πρωτοκλασάτοι λειτουργοί-αρχιερείς-"μηχανοδηγοί" του world blogging (και επομένως -κακά τα ψέμματα- : του blog control) δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι κάποια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των ανεπτυγμένων και ημιανεπτυγμένων χωρών θα ...μπλογκάρεται ασυστόλως, και ακόμη ότι και αυτά τα mails θα καταργηθούν κάποτε ως άχρηστα και old-fashioned !
Έτσι δεν θα γίνεται ανταλλαγή mail addresses μεταξύ των χρηστών που θέλουν να επικοινωνήσουν, όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά ανταλλαγή ...blog URL's. Ο βουλόμενος να αφήσει ένα μήνυμα, το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να ..περνάει μια βόλτα από το blog εκείνου με τον οποίο θελει να επικοινωνήσει και να του αφήνει ένα σχόλιο κάτω από το πιο πρόσφατο post του.
Κατά πληρεστάτη λογική ακολουθία δεν (θα) είναι γνωστές στην εξουσία μόνον οι ιδιωτικές σκέψεις (αληθινές ή ψεύτικες-φαντασιωτικές) ενός ατόμου, αλλά ακόμη, και οι ιδιωτικές του σχέσεις και συναναστροφές...
Με αυτά που γράφω δεν θέλω βέβαια να αποθαρρύνω επίδοξους εν δυνάμει ημερολογιογράφους ή υπαρκτούς ήδη εν ενεργεία. Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η ανάγκη της εξομολόγησης και της ημερολογιογραφίας εν διαδικτύω κατά κανόνα είναι πιο ισχυρή από την ανάγκη προστασίας του ατόμου από την εξουσία...
Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα: αν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πρόθυμοι να αυτοφακελλωθούν με τον πιο ανόητο τρόπο, τότε, τι εμπόδιζει την εξουσία αύριο να τους διατάξει (με τρόπο που δεν θα καταλαβαίνουν) να πάνε "να κόψουν τον λαιμό τους" και μάλιστα ...εθελοντικώς και με απίστευτη προθυμία;
Εάν κάποιος κατέχει το μυστικό του να κάνει τον άλλο να γίνεται σκλάβος ιδία πρωτοβουλία και ...χαρωπή διαθέσει...
...τότε αυτός ο κάποιος δεν είναι μια απλή εξουσία...
Είναι ένας master μιας εξουσίας τέτοιας που εγείρει πλέον για τον εαυτό της τις αξιώσεις μιας ολόκληρης αιωνιότητας...
Read more!
"Δεν πίστεψα ποτέ στην αξία των blogs"-updated
Κυριακή 11 Μαρτίου 2007
Ανάλυση-απάντηση από adamo.
Κι όλα τα σχετικά links όπως τα συλλέγει το technorati.
Read more!
Η δύναμη των Ορισμών
Σάββατο 10 Μαρτίου 2007
Υπάρχει κάποια πρόταση περί ορολογίας στο διαδίκτυο; Οι χαρακτηρισμοί όπως π.χ. bloggers, youtubers, κλπ κλπ, μοιάζουν με χαρακτηρισμούς οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και, δεν αποκλείεται, σύντομα ή σε λίγα χρόνια να δρουν κιόλας περίπου με τον ίδιο τρόπο. Ως οπαδοί, με φανατισμό.
Οσο οι άνθρωποι συσστρατεύονται σε διάφορους χώρους, έστω και άϋλους, παρατηρούνται φαινόμενα επίδειξης δύναμης, ομαδοποίησης ενδιαφερόντων, επισήμανση φίλων και εχθρών, κλπ κλπ.
Ολα ωραία και γλυκά τα αντιλαμβανόμαστε προς το παρόν, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε γνώμες και πληροφορίες, αλλά.. δεν θα μπορούσε να συμβεί π.χ. ένας διαδικτυακός πόλεμος; Οργανωμένες επιθέσεις με συγκεκριμένους στόχους δηλαδή και όχι σποραδικές επιθέσεις σχεδόν τυχαίες, όπως αυτές των μεμονωμένων χάκερς.
Αν υπήρχε μια ορολογία αποδεκτή γενικώς, όπως π.χ. οι μαθηματικοί όροι ή οι ορισμοί της φυσικής, και όχι προσωποποιημένοι χαρακτηρισμοί που να προσδιορίζουν εταιρίες, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο του ομαδισμού κάτω από λάβαρα και σημαίες;
Read more!
YouTube: τούρκοι και έλληνες bloggers
πατείστε εδώ: Greece vs. Turkey vs. YouTube: Greek youtubers chime in
Read more!
Η Αυστραλία απαγορεύει το YouTube από τα σχολεία
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή βίντεο από το YouTube στα δημόσια σχολεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περιήγηση των μαθητών σε μη εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας.
Η πολιτεία της Victoria, η δεύτερη πιο κατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, απαγόρευσε το δημοφιλές site στα 1.600 δημόσια σχολεία ύστερα από επίθεση μιας ομάδας αγοριών σε ένα 17χρονο κορίτσι στα προάστια της Μελβούρνης. Η επίθεση, που ερευνάται από τις αστυνομικές αρχές, δημοσιεύτηκε στο YouTube στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.
για ολόκληρο το άρθρο, πατείστε εδώ
Read more!
Blogroll και Social Bookmarking
Πριν μερικές μέρες ζήτησα από τους συμμετέχοντες εδώ να γραφτούν στο del.icio.us για να δημιουργήσουμε από κοινού ένα blogroll για τούτο το blog. Επειδή δεν εξήγησα πολλά πράγματα κι επειδή η διαδικασία δεν είναι προφανής σε όλους, θα προσπαθήσω να το κάνω εδώ βήμα βήμα. Οι παλιοί μπλογκερς ή οι πιο τεχνικά καταρτισμένοι πιθανόν να τα γνωρίζουν αυτά, οι νέοι όμως σίγουρα θα τα βρουν χρήσιμα.
Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι blogroll. Είναι πολύ απλά μια λίστα από διευθύνσεις άλλων μπλογκ που κανείς αναρτά στο μπλογκ του και για να δείξει τις προτιμήσεις του αλλά και για ευκολία γιατί έτσι μπορεί να ανατρέχει γρήγορα στους μπλογκερς που προτιμάει.
To blogroll μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους:
α. Ο δύσκολος βάζοντας ένα ένα τα link μέσα στο template. Κάτι που γινόταν συχνά στον παλιό blogger.
β. Χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη λειτουργία του blogging software. Ο νέος blogger προσφέρει το link widget ενώ το wordpress έχει ένα εξαιρετικό σύστημα ιεραρχικής καταχώρησης και κατηγοριοποίησης των link.
γ. Χρησιμοποιόντας κάποιο εξωτερικό εργαλείο για τη συλλογή και αποθήκευση των link.
Μπορεί η χρησιμότητα ενός τέτοιου εργαλείου να μην είναι άμεσα προφανής όταν υπάρχουν οι δυνατότητες της περίπτωσης β. εντούτοις είναι η καλύτερη λύση. Γιατί;
Γιατί όπως αποδεικνύει η πράξη οι μπλογκερς είναι 'υπερκινητικοί'. Μετακινούν το μπλογκ τους από το ένα σύστημα φιλοξενίας στο άλλο ή πηγαίνουν σε δικό τους σέρβερ, ανοίγουν νέα μπλογκ, συμμετέχουν σε ομαδικά (καλή ώρα) κτλ.
Σ' αυτή την περίπτωση η μεταφορά του blogroll που έχει καταχωρηθεί με τις μεθόδους α. και β. είναι εξαιτερικά κοπιαστική. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι κανείς προνοητικός και αποθηκεύει πρώτα τα ενδιαφέροντα link στον browser του (δηλ. δημιουρώντας favorites (αγαπημένα) στον Internet Explorer ή Bookmarks (σελιδοδείκτες) στους Netscape, Firefox και Seamonkey, το να τα ξανακαταχωρήσει είναι μεγάλος κόπος.
Τα γνωστά προγράμματα blogging στην Ελλάδα (blogger, wordpress) δεν διαθέτουν εργαλεία εξαγωγής blogroll. Το wordpress διαθέτει μηχανισμό για εισαγωγή αλλά όχι για εξαγωγή.
Δείτε για παράδειγμα το metablogging.wordpress.com ένα μπλογκ που μόλις δημιούργησα και στο οποίο μετέφερα τα δεδομένα του παρόντος μπλογκ. Με τα ποστ τα σχόλια και τα tags καλά πήγε η μεταφορά αλλά τα λοιπά δεν πέρασαν.
Η πείρα έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης όχι μόνο του blogroll αλλά όλων των διευθύνσεων που βρίσκουμε ενδιαφέρουσες, είναι να γίνεται σε ένα δημόσιο εξειδικευμένο site στο internet, όπως το del.icio.us, το kaboodle και άλλα.
Το πρώτο πλεονέκτημα που προσφέρει η αποθήκευση σε ένα τέτοιο ιστοτόπο είναι η προσβασιμότητα. Μπορούμε να δούμε τα link που αποθηκεύσαμε και από τον υπολογιστή μας στο σπίτι και από τη δουλειά και από το τυχαίο internet cafe στο οποίο βρεθήκαμε στις διακοπές μας.
(Από δω και κάτω η συζήτηση θα περιοριστεί στο del.icio.us μιας κι αυτό είναι η μέθοδος που επιλέχθηκε για να αποθηκευτεί το blogrool του gr-metablogging αλλά και γιατί πολύ απλά αυτό το εργαλείο γνωρίζω καλύτερα.)
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να κάνουμε δημόσια τη λίστα με τα αγαπημένα μας link. Έτσι οι φίλοι μας μπορούν να δουν τι παρακολουθούμε. Στο delicious η δημόσια λίστα του καθενός είναι προσβάσιμη στην διεύθυνση: del.icio.us/
Εννοείται πως έχει κανείς την επιλογή να ορίσει ποια link θα φαίνονται στη δημόσια λίστα και ποια όχι.
Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των link που αποθηκεύουμε με tags, ακριβώς όπως κάνουμε για τα ποστ. Έτσι αν βρούμε κάτι που νομίζουμε ότι αφορά π.χ. το metablogging του προσθέτουμε το tag metablogging. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ ενδιαφέρον για το επόμενο πλεονέκτημα.
Το τέταρτο πλεονέκτημα -κι εδώ ερχόμαστε στο κυρίως θέμα- είναι η δυνατότητα εμφάνισης όλων ή μέρους των αποθηκευμένων link σαν blogroll στο blog μας.
Απο το del.icio.us μας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουμε κατευθείαν στο blogger ένα widget που να εμφανίζει τα link μας (όπως έκανα εγώ εδώ).
Έτσι αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να αλλάξουμε μπλογκ, να δημιουργήσουμε νέο κτλ. για το blogroll η λύση είναι έτοιμη: απλώς συνδέουμε το νέο blog με το del.icio.us.
Το πέμπτο πλεονέκτημα είναι η συνεργασία στην αποθήκευση. Το del.icio.us σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα δίκτυο χρηστών (network) στους οποίους δίνεις πρόσβαση έτσι στα link σου.
Επιπλέον, κατά την καταχώρηση ενός καινούργιου, σου δίνει την δυνατότητα να το 'στέλνεις' σε ένα άλλο χρήστη του δικτύου σου. Κι αυτός τελικά είναι κι ο τρόπος λειτουργίας που πρότεινα για τη συλλογική δημιουργία του blogroll αυτού του site.
Κάθε συγγράφων ας με προσθέσει στο δίκτυό του.Τη στιγμή που καταχωρεί ένα link που νομίζει ότι μπορεί να αφορά το blogroll του gr-metablogging ας μου το στέλνει (με τον τρόπο που είπα αμέσως πιο πάνω) κι εγώ θα φροντίζω για την εμφάνισή του.
To delicious βέβαια έχει και πολλές άλλες δυνατότητες αλλά δεν είναι του παρόντος.
Για να πάρετε (οι συγγράφοντες εδώ) μια γεύση της συνεργασίας καταχωρώ και σας στέλνω την δημόσια διεύθυνσή μου στο del.icio.us.
Ελπίζω να μην παραήταν τεχνικό το ποστ και να διαφώτισα λίγο...
Read more!
Tags blogroll, bookmarks, delicious, links, tags
Βίντεο μίσους και βλακείας
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007
Read more!
Ένα ακόμα μπλογκ γίνεται βιβλίο
«Η Ψιλικατζού».
Δελημήτρου Κωνσταντίνα. Εκδόσεις Intro Books.
Διαθέσιμο από τη Δευτέρα 12/3/2007 στα βιβλιοπωλεία
Με τις ευχές μας για κάθε επιτυχία στην Κωνσταντίνα!
Περισσότερα από την ίδια εδώ.
Read more!
Ο Τσιπρόπουλος στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Στέητ Ντηπάρτμεντ
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007
Read more!
Αναδημοσίευση χωρίς άδεια: Ελευθεροτυπία, Updated
Ανταποδίδοντας το trackback του Αστέρη Μασούρα, του το γυρνάμε στην πολύ καλή παρακολούθηση του θέματος εδώ.
Read more!
Tags νομική προστασία, παραπονα, Παρατηρείν, πνευματικά δικαιώματα
Μαζεύοντας όλα τα ενδιαφέροντα link
Τρίτη 6 Μαρτίου 2007
Ψάχνω να βρω ένα τρόπο να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό blogroll για το gr-metablogging.
Στο blogroll αυτό θα καταχωρούνται μόνο links προς ιστοτόπους (και μπλογκ) με θεματολογία που αφορά το αντικείμενο του metablogging. Μέχρι στιγμής ο μόνος τρόπος που έχω βρεί είναι
Υποθέτω ότι οι συγγράφοντες εδώ γνωρίζουν το del.icio.us ακόμα κι αν δεν έχουν γραφτεί ως χρήστες. To del.icio.us είναι ένας ιστοτόπος που προσφέρει την δυνατότητα να αποθηκεύει κανείς τα bookmarks του, αντί για τον browser.
Δημιουργώντας ένα δίκτυο χρηστών του del.icio.us είναι δυνατόν να βλέπει κανείς όλα τα bookmarks του δικτύου. Αν το πετύχουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλά, γιατί βάζουμε στο site αντί για blogroll το σχετικό γκατζετάκι του delicious.
Αν συμφωνείτε, είτε κάντε μου γνωστό το όνομα χρήστη που έχετε στο del.icio.us ή γραφτείτε τώρα, και θα σας προσθέσω στο δικτυό μου.
Έχω βάλει πειραματικά στο πλάι δυο τρία link για να δείτε πως δουλεύει το σύστημα.
Read more!
Φλόγες στη Μπλογκόσφαιρα
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007
Flaming ονομάζεται η πράξη του να στέλνεις ηλεκτρονικά, ή να ανεβάζεις στο διαδίκτυο, μηνύματα τα οποία είναι σκοπίμως εχθρικά και προσβλητικά. Αυτά τα μηνύματα ονομάζονται «Φλόγες» (flames) και, ενίοτε, χρησιμοποιούνται με μοναδικό σκοπό να προκαλέσουν μια φιλονικία. Στόχος είναι, κυρίως, άτομα που προσελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον μιας κοινότητας. Αυτοί που εξαπολύουν τις «φλόγες» είναι επίσης μέλη της ίδιας κοινότητας που θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή στους εαυτούς τους. Οι Flamers συνήθως αποκαλούν τις «Φλόγες» τους Δικαιολογημένες Επιθέσεις.
Αν και η ανταλλαγή προσβολών είναι τόσο παλιά όσο ο ανθρώπινος λόγος, το flaming στο Internet ξεκίνησε με την εμφάνιση των fora και των chat rooms. Μια «Φλόγα» έχει στοιχεία ενός κοινού μηνύματος, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η πρόθεση. Δηλαδή, ένα εριστικό ή ακόμα και προσβλητικό κείμενο δεν θεωρείται «Φλόγα» αν έχει γραφτεί χωρίς την πρόθεση να επιτεθεί προσωπικά σε κάποιο άτομο ή σε ομάδα ατόμων. Μια «Φλόγα» δεν έχει ποτέ σκοπό να ξεκινήσει έναν διάλογο, να βοηθήσει ώστε να διευκρινιστούν περαιτέρω συζητήσεις ή να πείσει άλλους ανθρώπους. Το κίνητρο της «Φλόγας» δεν είναι διαλεκτικό, αλλά κοινωνικό ή ψυχολογικό. Μερικές φορές οι flamers προσπαθούν, με αυτόν τον τρόπο, να διεκδικήσουν το μερίδιο της εξουσίας που νομίζουν πως τους αναλογεί, ή να αποκτήσουν μια θέση ισχύος. Τις περισσότερες, όμως, φορές οι flamerς είναι μικρόνοα, προκατειλημμένα άτομα, που η πεποίθηση ότι η δική τους γνώμη είναι και η μόνη σωστή, τους οδηγεί σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον όλων όσοι τους αμφισβητούν. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι flamers θέλουν απλά να προκαλέσουν αναστάτωση στα μέλη ενός forum και τότε έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά σε όλους trolls. Συνηθέστερα, πάντως, οι «Φλόγες» είναι θυμωμένα ή προσβλητικά μηνύματα, από ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπάθεια με το πρόσωπο προς το οποίο τις απευθύνουν. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι «Φλόγες» βοηθούν στην εκτόνωση των όποιων συναισθημάτων, αν και το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνονται συνήθως δεν το βιώνει έτσι.
Μια «Φλόγα» έχει καθόλου ή ελάχιστη σχέση με την αλήθεια. Στοιχεία και γεγονότα παραποιούνται, αλλοιώνονται και κατασκευάζονται κατά το δοκούν, παράλογες απαιτήσεις εγείρονται, συκοφαντούνται και δυσφημίζονται άνθρωποι κατά κόρον. Στο διαδίκτυο δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, οπότε φτάνει να το ισχυριστεί κάποιος για να γίνεις. Βέβαια, υπάρχει πάντα η περίπτωση, κάποιος να λέει αλήθεια, να μην πρόκειται για «Φλόγα» και να είσαι πράγματι ελέφαντας, οπότε έχεις όλα τα προσόντα για να γίνεις, εσύ ο ίδιος, ένας άριστος flamer: αποκαλείς τον άλλον ψεύτη και συκοφάντη, τον διασύρεις με e-mail σε όλη σου τη λίστα (ναι, το έχουμε δει ΚΑΙ αυτό στη μπλογκόσφαιρα: bloggers να στέλνουν e-mails σε άλλους bloggers διασύροντας άαααλλους bloggers). 'Η το –ακόμα πιο γελοίο- άτομα να αναρωτιούνται: «Γιατί αυτός ο ανώμαλος με έβγαλε από τα links του?» Αφού είναι ανώμαλος, άνθρωπέ μου, τι θες κι εσύ να είσαι σε links ανωμάλων??? Μήπως, στην τελική, ΕΣΥ είσαι ο ανώμαλος της παρέας? Βρε δεν πάμε καθόλου καλά!
Ας δούμε, λίγο, το προφίλ ενός flamer. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για άτομα μειωμένου κύρους και εμβέλειας, άτομα που δεν απολαμβάνουν στην προσωπική τους ζωή της προσοχής που θα ήθελαν. Συνήθως αποτυχημένοι επαγγελματικά, οικογενειακά και κοινωνικά, χωρίς την ικανότητα ή τις αντοχές να υψώνουν ανάστημα στον έξω κόσμο, βρίσκουν στο Internet και στην ανωνυμία τη δυνατότητα να φανούν ισχυροί. Διαμορφώνουν ένα προφίλ που καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό τους εαυτό και είναι διατεθειμένοι να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να το συντηρήσουν. Οποιοσδήποτε αισθανθούν ή νομίσουν ότι τους απειλεί με «αποκάλυψη», αυτόματα μπαίνει στο στόχαστρο.
Εχθρός μπορεί να γίνει ο καθένας που, στο μυαλό τους, είναι ή θεωρείται καλύτερος από αυτούς. Κάποιος πιο δημοφιλής, πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο καλός γραφιάς, πιο πλούσιος, πιο οτιδήποτε. Στα blogs εχθρός των flamers γίνεται όποιος έχει περισσότερες επισκέψεις, όποιος έχει περισσότερα links, όποιος έχει περισσότερα σχόλια, όποιος «ακούγεται» περισσότερο, όποιος σημειώνει οποιουδήποτε είδους επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν είναι ουσίας ή όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετράει στο μυαλό τους είναι ότι εκείνος ο κάποιος, έχει κάτι που αυτοί δεν έχουν. Στη μπλογκόσφαιρα έχουμε δει αρκετά ξεκαρδιστικά παραδείγματα, ξεκαρδιστικά όταν τα δεις νηφάλια, γιατί είναι ανθρώπινο στην αρχή να σου γεννούν οργή και θλίψη. Έχουν ξεσπάσει «flamewars» για το ποιος την είχε πιο μεγάλη (τη γραμματοσειρά στο αλήστου μνήμης Monitor), για το ποια είναι η σειρά η σωστή, η πρόστυχη στις διάφορες λίστες κατάταξης των blogs, για το πώς μετράνε την επισκεψιμότητα και ποια η σχέση της με την ποιότητα και όλα αυτά τα γραφικά.
Μια άλλη κατηγορία, πολύ πιο δύσκολη και λυπηρή, είναι αυτή των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Το διαδίκτυο έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς από αυτούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν την παθολογία τους ανενόχλητοι, ανεξέλεγκτοι και –κυρίως- ανώνυμοι. Άτομα με κάθε είδους διαταραχές, πολλές φορές υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και βαριά φαρμακευτική αγωγή, θεωρούν το διαδίκτυο την παιδική τους χαρά και βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων. Στόχος τους, συνήθως, οι ομάδες που –αφελώς- θεωρούν πιο ευάλωτες: γυναίκες και ομοφυλόφιλοι άντρες. Φυσικά, καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν ρισκάρουν τόσο. Ανεβαίνουν τα posts, λογοκρίνονται ή διαγράφονται τα σχόλια των εκφραζόντων διαφορετική άποψη, και απολαμβάνουν την «παντοδυναμία» τους.
Οι «Φλόγες» που έχω συναντήσει στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, εμπίπτουν στις κατηγορίες της ανόητης ζήλιας και της παθολογίας. Άνθρωποι φθονεροί ή διαταραγμένοι, έχουν προκαλέσει, προσβάλλει, εξουθενώσει ανθρώπους με ασύστολα ψεύδη και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Άλλες φορές έχουν επιτύχει να ξεσπάσει flamewar, άλλες όχι. Η πρώτη περίπτωση είναι για οίκτο και για γέλια. Και στη δεύτερη περίπτωση είναι που επαληθεύεται η αρρώστια. Ενώ τους αγνοούν αυτοί που δέχονται τις επιθέσεις, κατανοώντας ότι δεν είναι σωστό να τα βάζεις με άρρωστο άνθρωπο, εκείνοι επανέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (όποτε τους τη δώσει ή όποτε είναι η δεν είναι υπό την επήρεια των φαρμάκων τους), με νέους λίβελους. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ένα ειλικρινές «περαστικά».
Σημείωση: Λιγότερο ή περισσότερο σχετικά με το θέμα, είναι δυο εξαιρετικά posts του kostis-b. Νομίζω πως πρέπει να διαβαστούν από όλους μας.
1. Ένα ρομαντικό γράμμα σε τρεις πράξεις προς έναν φανταστικό κυβερνογραφέα-βλόγερ2. Anonymizer
Read more!
Τα Βlogs ή Ιστολόγια.
Σάββατο 3 Μαρτίου 2007
Το στάδιο όπου ένα ιστολόγιο ήταν απλά ένας χώρος κατάθεσης και καταγραφής απλών ημερήσιων σκέψεων πέρασε ανεπιστρεπτί παρ’ όλο που υπάρχουν και αυτά, αλλά όχι μόνο.
Τo blog έτυχε της ευρείας αποδοχής από όλα τα στρώματα της κοινωνίας παγκοσμίως για έναν απλό λόγο: Την ανάγκη και τη σημασία της επικοινωνίας. Η επικοινωνία σαν σύστημα λειτουργιών παρ’ όλη την τεχνολογική εξέλιξη έμεινε η ίδια σαν πράξη από την εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη. Η επικοινωνία συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του την πορεία, έχει παράδοση ίδια με αυτόν και συνεχίζει να περιέχει πάντα τα ίδια δομικά στοιχεία:
- τον άνθρωπο.
- τα εργαλεία του, και...
- τις πληροφορίες με τα σύμβολα που διαμορφώνονται μαζί του και που τον ακολουθούν.
Συνοπτικά: Εικόνα και Λόγος
Τα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο έμειναν αναλλοίωτα όλους αυτούς τους αιώνες, αλλά και εμπλουτίστηκαν με το διαδίκτυο.
Τα ιστολογία (blogs) τι προσφέρουν; Όλα τα προαναφερόμενα, αλλά ζωντανά, εικονογραφημένα, άμεσα με την συνεχή επικοινωνία των επισκεπτών.
Μέσω των blogs δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για «παράλληλη» διαδικτυακή ζωή με την «αληθινή» ζωή. Όχι τα Blogs ΕΙΝΑΙ μέρος αναπόσπαστο της Ζωής, όπως το ποδήλατο, το σακάκι, τα εσώρουχά μας. Τα blogs μέσω της τεχνολογίας έγιναν εργαλεία όχι μόνο απλής επικοινωνίας, αλλά και παραγωγής λογοτεχνικού Λόγου. Αντιπροσωπεύουν επιστημονικές κοινότητες που ανταλλάσουν ζωντανά και δημιουργικά απόψεις. Συμβάλουν και συμμετέχουν στην επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί. Πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν blogs όχι μόνο για εσωτερική δική τους επικοινωνία αλλά και με πελάτες, αγοραστές, προμηθευτές, ινστιτούτα. Πανεπιστημιακά συγγράμματα στέλνονται σήμερα μέσω ιστολογίων από καθηγητές σε καθηγητές και φοιτητές. Το μέσο έχει ανεξάντλητες δυνατότητες εξέλιξης, και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Δημοσιογραφία, ειδησεογραφία.
Σε αυτό τον τομέα τα blogs βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν αφεθεί ελεύθερο το πεδίο θα δούμε, και κατά κάποιον τρόπο βλέπουμε, την άμεση δημοκρατία (του λόγου τουλάχιστον) στη πράξη. Έπαψε το δημοσιευμένο άρθρο σε έντυπο να αποτελεί μονόδρομος – διάλεξη, έγινε Διάλογος, όλα δημοσιεύονται στα ιστολογία μαζί με τα ζωντανά σχόλια και τον προβληματισμό. Υπήρξαν περιπτώσεις γεγονότα να καταγραφούν πρώτα σε ιστολόγια και μέσω αυτών να αναμεταδοθούν από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.
Ο Λόγος απέκτησε περιεχόμενο, ευρύτητα, ελαστικότητα και ποιότητα, όλα πάντα κάτω από το άγρυπνο μάτι της Κρίσης των σχολιαστών.
Επίδοξοι συγγραφείς και ποιητές, αξιόλογοι ή μη, απέκτησαν Βήμα και κυρίως ζωντανό ακροατήριο.
Υπάρχουν όμως και πολλά σκουπίδια. Είπαμε, όλοι και όλα έχουν την αντιπροσώπευσή τους. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν πάνω από +/- 60.000.000 και προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως...
Φιλικά.
Read more!
To sync or not to sync (updated)
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007
Συνέχεια της σχετικής συζήτησης (ή φασαρίας, όπως θέλετε πάρτε το), εδώ.
Κι εδώ κι εδώ κι εδώ οι συζητήσεις που πήγασαν απ' αυτήν.
Κι άλλες εδώ κι εδώ κι εδώ.
Όποιος ξέρει κι άλλες, ας τις υποδείξει.
Read more!
Tags αποριες, παραπονα, Aggregators, links, sync
Οι ελληνικές άδειες Creative Commons
Μια σελίδα με αναλυτικές εξηγήσεις τα κείμενα των αδειών και διάφορα άλλα χρήσιμα.
Τις επόμενες μέρες αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τις άδειες (θα γράψουμε σχετικά) και σε ένα μήνα περίπου η επίσημη χρήση τους. Θα προστεθούν στο site του CreativeCommons.org
Read more!
Tags νομική προστασία, πνευματικά δικαιώματα, Creative Commons
το Buzz και πώς να το αποκτήσετε + άλλα θέματα
Τι είναι το Buzz..? Μια ακόμα προσπάθεια διάδρασης μεταξύ τύπου και blogs με αιχμή δόρατος ένα μπαννεράκι: το...
μελισσόκουμπο..?
QUIZ: Πώς βλέπετε παρόμοιες προσπάθειες;
1. Σαν ένα είδος διαδικτυακού "συνεταιρισμού"
2. Με... συνομωσιολογικό μάτι
3. Με πολύ ενθουσιασμό
4. Με επιφύλαξη
5. Κάτι άλλο
-------
Συζητώντας με ένα φίλο, έλαβα την απάντηση «εγώ βρίσκομαι στο ιντερνέτ για δική μου ευχαρίστηση, χαλαρά, και όχι για να κάνω πλάτες να πλουτίζουν άλλοι μαζεύοντας διαφημίσεις»
Πώς θα σχολιάζατε την άποψή του;
Του πρότεινα «μάζευε κι εσύ διαφημίσεις» κι εκείνος δεν απάντησε...
Τελικά, η διαφήμιση τα σκεπάζει όλα; Ζούμε κάτω από μια διαφημιστική ομπρέλα; Η διαφήμιση ενημερώνει ή εξαπατά;
Read more!
Tags Διαφήμιση, Παρατηρείν, Προβληματισμοί, banners, metablogging
«Συγκριτική μελέτη εφαρμογής των αδειών Creative Commons και GPL & LGPL σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα»
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι3 ΤΟΥ e-BUSINESS FORUM
Αύριο, στο ξενοδοχείο Holiday Inn, από 10πμ έως 2μμ. Είσοδος ελεύθερη.
Read more!